Sf. Constantin și Elena 2023: Ce nume se sărbătoresc pe 21 mai?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 feb 2024, 03:55

Nume derivate din Constantin și Elena care se sărbătoresc pe data de 21 mai.

Sursa: pixabay.com

Pe data de 21 mai creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Aproximativ 1, 8 milioane de români își sărbătoresc onomastica, pe data de 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Care sunt numele derivate care pot fi sărbătorite în această zi.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?

Unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, Sfinții Împărați Constantin și Elena, sunt sărbătoriți în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 21 mai.

Deși sunt mulți cei care le poartă numele și își sărbătoresc onomastica în această zi, nu toată lumea știe cine au fost Sfinții Constantin și Elena.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Ce nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în această zi de sărbătoare? Tradiții și obiceiuri

Împăratul Constantin este cunoscut drept un adevărat protector al creștinilor și creștinismului.

În timpul domniei sale, a fost legalizată religia creștină în Imperiul Roman. Înainte de asta, creștinii erau persecutați, bunurile lor confiscate, iar ei plăteau chiar și cu viața credința în Hristos. Așadar, Sfinții Împărați Constantin şi Elena sunt considerați eliberatorii creștinismului.

Sfântul Constantin cel Mare a trăit între anii 272 și 337 și a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306.

Împăratul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milan, prin care creștinismul devine religie permisă, legalizând astfel creștinismul, alături de alte religii din imperiu. În anul 321, împăratul Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus a declarat duminica drept sărbătoarea săptămânala a creștinilor, zi de odihnă în imperiu, dar și ziua în care și soldații puteau asista la slujbă.

Împăratul Constantin cel Mare  a luat mai multe măsuri în favoarea Bisericii creștine, înlăturând din legile penale pedepsele contrare creștinismului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce nume sunt sărbătorite în această zi Sfântă?

Pe 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena peste 1,8 milioane de români își serbează onomastica.

Cel mai des întâlnit nume la bărbați este Constantin urmat de derivate, iar la femei peste 700.000 poartă numele de Elena și alte derivate.  

Iată cui trebuie să îi trimiți mesaje de la mulți ani în această zi.

Nume derivate din Constantin:

Constantin, Costea, Costel, Costache, Costin, Codin, Constanța, Constantiniu, Constandin, Constantina, Dinu, Dina, Tinu, Tina, Costel, Costeluș, Costelica, Costică, Costaș, Tica, Ticu, Titișor, Titeluș, Dincu, Dinică, Tinuț, Tinel, Tanța, Tănțica, Tanți.

Nume derivate din Elana:

Elena, Elina, Eleni, Elenca, Ela, Eli, Eelonora, Helena, Helene, Helenca, Heleni, Helinca, Ilina, Ilinca, Ileana, Ilenuș, Ilinuța, Leana, Lenuța, Lenușa, Leanca, Lena, Leni, Lina, Nora, Nuța, Nuți, Nuțica, Nuțișor.

Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena 2023: La mulți ani! Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei

Semnificația numelui Constantin

Constantin provine din limba latina și înseamnă cel care este hotărât, statornic și ferm. Numele Constantin transmite că, în viață, omul trebuie să lupte, să rămână hotărât și statornic în fața greutăților vieții.

Semnificația numelui Elena

Numele Elena ne trimite cu gândul la eroina mitologiei grecești, vestită în toată Grecia pentru frumusețea ei, fiica Ledei și a lui Zeus, soția lui Menelaos. O traducere mai veche a numelui Helena (Elena) sau Velena înseamnă strălucirea Soarelui, căldura lui. Numele de Elena, Leana sau Lenuța, derivate românești des întâlnite, este un nume asociat frumuseții, o sursă importantă de iluminare, în mod metaforic, persoana care poartă acest nume reușește să lumineze ziua celor cu care intră în contact.

Sursă: libertatea.ro