Sf. Gheorghe 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această zi de mare sărbătoare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 18 ian 2024, 03:15

Tradiții și obiceiuri de Sf Gheorghe

Sursa: ziarullumina.ro

Când pică Sf Gheorghe în 2023. Tradiții și obiceiuri de Sângiorz, începutul anului pastoral.

Sf Gheorghe 2023. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 23 aprilie. Denumit popular Sângiorz, ziua Sfântului Gheorghe 2023 marchează începutul anului pastoral și vine cu tradiții, obiceiuri și ritualuri menite să alunge farmecele și să țină la distanță bolile. Ce trebuie să faci în dimineața zilei de Sf Gheorghe ca să fii sănătos și să îți meargă bine tot anul? 

Dată Sfântul Gheorghe 2023 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință
[Sursa: doxologia.ro]

Sfântul Gheorghe 2023, unul dintre cei mai iubiți apărători ai creștinismului, viteaz conducător de oști, care și-a păstrat credința în Dumnezeu cu prețul vieții sale, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an la data de 23 aprilie. 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. 

Ziua Sfantului Gheorghe este denumită și Sângiorz și marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. 

Tradiții și obiceiuri de Sf Gheorghe 2023 

Sf. Gheorghe este considerat în tradiția populară ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor. Se spune că el poate învinge vrăjitoarele sau poate să le zădărnicească actele magice, poate arăta celor aleși comorile; tot el este garantul tuturor învoielilor și patronul tinerilor și al armoniei familiale.

În ziua de Sf. Gheorghe ciobanii formează turmele și fac prima mulsoare. Nevestele ciobanilor pregătesc câte un colac în formă de cunună, ”colacul oilor”, care se pune pe găleată în timpul mulsului. Apoi, este rupt și mâncat de ciobani, de stăpânii turmelor, de oi și de câinii stânei. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În dimineața zilei de Sf Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeza la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea că oamenii, vitele și semănaturile vor fi protejate de forțele malefice.

Ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor. Ele erau puse și în hrana animalelor, cu credința că acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele. 

Obiceiuri și superstiții în ziua de Sf Gheorghe 

În dimineața zilei de Sf Gheorghe, oamenii se scaldă înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor. 

Se spune că în ziua de Sf. Gheorghe e bine să te cântărești pentru a fi sănătos tot anul şi pentru a te proteja de farmece. 

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. 

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru. 

Se crede că dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie- se face grâu şi fân. 

În dimineața de Sf. Gheorghe, înainte de a răsări soarele, fetele seamănă busuioc, iar sămânța o țin în gură ca să crească frumos și să aibă miros plăcut. Busuiocul semănat în ziua de Sângeorgiu este bun de dragoste.