Sf. Ilie 2023: Pe ce dată se sărbătorește?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 mar 2024, 01:30
Credincioșii îl sărbătoresc în luna iulie pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia
Sursa: Unsplash

Sf. Ilie 2023. Credincioșii îl sărbătoresc în luna iulie pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.

Sf. Ilie 2023. În fiecare an, Sfântul Ilie Tesviteanul este celebrat în fiecare an pe data de 20 iulie, fiind notat în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, arătând astfel importanța sărbătorii.

Citește și: Calendar Ortodox 19 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciune pentru dezlegare de păcate

Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ilie 2023?

Sfântul Ilie 2023 este celebrat în fiecare an la data de 20 iulie, în calendarul creștin ortodox fiind notat cu o cruce roșie. În această zi se mai sărbătorește și Ziua Aviației Române, astfel Sfântul Ilie a ajuns să fie considerat de credincioși ocrotitorul aviatorilor. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi  și s-a născut în urmă cu 800 de ani, iar acesta este cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.

Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a îl certa și învăța binele pe regele Ahab, dar și pe ceilalți oameni ce își doreau să fie păgâni, iar după ce a observat că aceștia nu își doreau să îi asculte sfaturile și cuvintele sfinte, Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească. Acesta a închis cerul, iar locuitorii nu au mai văzut ploaie timp de foarte mult timp, astfel încât s-a produs secetă și uscăciune.

Regele Ahab nu își dorește să schimbe ceva și continua să ucisă creștini, așa că Sfântul Ilie a decis să prelungească seceta. După încă un timp, Sfântul Ilie a decis să vorbească cu regele Ahab și să îl pună să se pregătească pentru o ploaie puternică. În acel moment, Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului și a început să se roage pentru a aduce ploaie pe pământ. 

Citește și: A început Postul Sf. Petru și Pavel! Zile cu dezlegare la pește

Ce români își sărbătoresc onomastica?

Peste 150.000 de români își serbează numele pe data de 20 iulie 2023, iar dintre aceste persoane, peste 111.685 sunt bărbaţi și peste 20.000 de femei poartă numele acestu sfânt. Numele pe care le sărbătorim de Sf.

Ilie 2023 sunt: Ilie, Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilies, Iliuș, Iliuță, Lică, Eliana, Ilia, Iliana, Ilinca, Ilincuța, Liuța, Lia, Lica. 

Cele mai populare nume sărbătorite de Sfântul Ilie 2023 sunt Ilie, nume fiind purtat de peste 100.000 de români, urmând Iliuţă și Lică. În cazul femeilor ce își serbează onomastica la data de 20 iulie, numele Ilinca este unul dintre cele mai populare din țară, peste 14.750 purtând acest nume, urmând Eliana și Ilia.

Iată cele mai frumoase mesaje de „La mulți ani!” și urări pe care le puteți adresa celor care-și serbează onomastica de Sfântul Ilie.  

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

,, Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Ilie cât mai frumoasă!”

,,Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viață și iți urez un sincer La Mulți Ani!”

,,Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie că Sfântul Ilie pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară.”

 ,,În această zi, când numele tău este celebrat, se sărbătorește cel mai mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă, Sf. Ilie. Îți doresc să învingi orice furtună și să rămâi în orice moment un cer senin! ”

,,Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Ilie cât mai frumoasă! ”

,,Fie ca această zi să-ți deschidă poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu să-ți dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri și multă iubire! La mulți ani! ”

,,Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. Multă sănătate! La mulți ani! ”

,,Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor! ”

,,Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani! ”

,,De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani Ilie! ”

Citește și: Calendar Ortodox 11 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Obiceiuri pentru sănătate și noroc la Lăsata secului pentru postul Sf Petru și Pavel

Surse: stirileprotv.ro, ziarulunirea.ro  

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?