Sfântul Ilie este cunoscut în tradiția românească ca fiind unul dintre protectorii recoltelor și aducătorul de ploi, dar ce alte obiceiuri și superstiții sunt legate de acest Sfânt?
Cine este Sfântul Ilie în tradiția românească?
Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani i. Hr., în ținutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoți, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor şi zeilor străini, pe vremea împăratului Ahab. Se
Potrivit scrierilor bisericești, se spune că Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea fizic ci s-a înălțat la ceruri cu ajutorul unui care de foc și însoțit de îngeri.
Citește și: Sf. Ilie 2023: Pe ce dată pică sărbătoare și ce tradiții trebuie să respectăm în această zi?
Care sunt tradițiile de Sf. Ilie uitate de români?
În ziua de Sf Ilie românii îşi amintesc şi de sufletele morților, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile
sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morților (Moșii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice.În nordul Transilvaniei sunt încă o serie de superstiții întemeiate sau nu cert este că fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieți tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată, se vor mărita cu cineva mai în vârstă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce alte tradiții și obiceiuri se mai păstrează în această zi?
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări.
Tot în această zi de sărbătoare, se duc fructe la biserică și se dau de pomană pentru cei morți, căci până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților.
Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.
Se mai spune că dacă în această zi tună și fulgeră, alunele se strică, iar fructele devin viermănoase.Cei care nu respectă ziua aceasta riscă să fie trăzniți de fulgere. Se spune că nu ai voie să speli, să mergi la câmp sau să coși.
Citește și: Sf. Ilie 2023: Pe ce dată se sărbătorește?
Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici ușile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.
Merele nu au voie să fie consumate până nu au fost duse la biserică și sfințite de către preot. După care este bine să împarți din aceste roade celor nevoiași și abia după le poți consuma și tu.
Sursă: libertatea.ro