Sfânta Maria Mică 2023 este sărbătorită vineri, 8 septembrie de către creștinii catolici și ortodocși, deopotrivă. Nașterea Maicii Domnului este marcată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar această dată simbolizează în calendarul popular hotarul dintre vară şi toamnă.
Sf Maria Mică 2023: Este sau nu 8 septembrie zi liberă de la stat
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, este sărbătorită pe data de 8 septembrie în calendarul ortodox și reprezintă prima mare sărbătoare din anul nou bisericesc care a
Una dintre nouă date dedicate pomenirii Fecioarei Maria, data de 8 septembrie nu este declarată ca fiind și zi liberă de la stat, așa cum este data de 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. De aceea, atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, vor avea program de lucru normal pe 8 septembrie, de Sf Maria Mică.
Fecioara Maria are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire: 8 septembrie- Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, 1 octombrie- Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie- Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie- Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie- Soborul Maicii Domnului, 25 martie- Buna Vestire, 2 iulie- Așezarea vesmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august- Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare si 31 august- Punerea în racla a brâului Maicii Domnului.
Citește și: Sfânta Maria Mică 2023: Ce este bine să dai de pomană pe 8 septembrie?
Nașterea Maicii Domnului- semnificație
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit, iar datorită ei, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnica în Împărăția Cerurilor.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Prima celebrare liturgică a Nașterii Fecioarei Maria a avut loc cu prilejul sfințirii în secolul al VI-lea a Basilica Sanctae Mariae ubi nata est, cunoscută acum ca Biserica „Sf.
Preasfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu Maria s-a născut din părinți în vârstă, care mai înainte fuseseră fără copii, pe nume Ioachim și Ana, ca răspuns la rugăciunile lor.
Nașterea Maicii Domnului reprezintă și o confirmare a împlinirii unora dintre prorocirile Vechiului Testament, prin care urma să se deschidă calea venirii Mântuitorului așteptat de toate popoarele lumii. Pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu au preînchipuia-o rugul care ardea și nu se mistuia în vedenia Sfântului Proroc Moise, tablele Legii de Dumnezeu scrise și chivotul Legii, toiagul lui Aaron care a odrăslit, scara lui Iacov, lâna lui Ghedeon, muntele netăiat
al lui Daniile, cuptorul în care prin foc răcorea pe cei trei tineri și Sfintele Sfinților ale muceniciei.Născătoarea de Dumnezeu este puntea de legătură dintre Vechiul și Noul Testament. Pentru Vechiul Testament, Maica Domnului este propovăduirea prorocilor, așteptarea drepților, în timp ce în Noul Testament devine desfătarea îngerilor, slava Apostolilor, îndrăzneala mucenicilor, bucuria cuvioșilor, mândria neamului omenesc, pentru aceasta ea este fericită de "toate neamurile".
Citește și: Nașterea Maicii Domnului 2023- sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Calendar zile libere nelucrătoare 2023
Anul 2023 are 15 zile libere legale: 3 în weekend și 12 în timpul săptămânii, potrivit prevederilor Codului Muncii.
- 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
- 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
- 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
- 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
- 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
- 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
- 1 mai – luni – Ziua Muncii
- 1 iunie – joi – Ziua Copilului
- 4 iunie – duminică – Rusalii
- 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
- 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
- 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
- 25 decembrie – luni – Crăciunul
- 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.