Sf. Petru și Pavel 2023: Cine își sărbătorește onomastica pe 29 iunie?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 iun 2023, 14:13

Cine își sărbătorește onomastica de Sf Petru și Pavel

Sursa: Pixabay

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe data de 29 iunie în calendarul ortodox.

Sf. Petru și Pavel 2023. Sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendarul creștin pe data de 29 iunie, dată la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Potrivit statisticilor, peste 500.000 de români îşi aniversează onomastica pe 29 iunie, de Sf Petru și Pavel.

Sf Petru și Pavel 2023- sărbătoare cu cruce roșie

Sărbătoare cu cruce roșie pe 29 iunie în calendarul creștin, atunci când românii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Aposoli Petru și Pavel, numiți și "căpeteniile apostolilor" și stâlpii cei neclintiți ai Bisericii lui Hristos. 

Ei au împlinit cuvântul lui Hristos de a sluji oamenilor: cel "care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă" (Marcu 10, 43-44).

Sfântul Petru Petru din Betsaida, Galilea. Era fiul lui Iona și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat. Era de meserie pescar, neînvățat și sărac. Numele său din părinți era Simon. Era căsătorit, dar nu se știe dacă a avut copii. Numele de Petru l-a primit de la însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a uitat la el și i-a spus „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa (care, tălmăcit, însemnează Petru)”.

(Ioan 1, 42). 

Sfântul Pavel a fost bărbat învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei.

Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea

în care trăise până atunci.

Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine şi, sub noul nume de Pavel, a fost unul dintre cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. El a dus Evanghelia, adică vestea cea bună a Domnului, printre popoarele păgâne, binevestind în multe locuri din Răsărit, trecând prin Grecia, la Atena, la Corint, în Asia Mică şi în Macedonia şi ajungând până la Roma.

Citește și: Ce se mănâncă de Sf. Petru și Pavel: Tradiții și obiceiuri românești

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cine își sărbătorește onomastica de Sf Petru și Pavel 2023

Peste 500.000 de români îşi aniversează onomastica pe 29 iunie, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Potrivit statisticilor, din cei 503.995 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 382.960 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Petru/ Petre (208.829) şi 121.035 femei.

Nume de bărbați care se sărbătoresc de Sf Petru și Pavel 2023: Petru, Petre, Pavel, Paul, Petrică, Petrișor, Petronel, Petruș, Petruț. 

Nume de femei care se sărbătoresc de Sf Petru și Pavel 2023: Paula, Paulina, Petra, Petruța, Petronela, Petrița.

Citește și: Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2023: Urări și felicitări cu La mulți ani

Mesaje La mulți ani Sf Petru și Pavel

De ziua numelui tău, îți doresc ca toate lucrurile bune și frumoase să te copleșească și să strălucească în calea ta către fericire și succes. La mulți ani!„

„Ziua numelui să-ţi fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani!„ 

Cu ocazia zilei de nume, îţi doresc un munte de sănătate, o mare de iubire şi un ocean de fericire! 

„În această zi specială, îți transmit cele mai sincere urări. Să ai o viață plină de lucruri bune, iar Domnul să te ocrotească mereu! La mulți ani de ziua numelui!„

De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate și să ti se îndeplinească toate dorințele. La mulți ani!„

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să vă însoțească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sf Petru și Pavel cât mai frumoasa!„