Sfânta ce este celebrată la data de 14 ianuarie 2024. Rugăciunea ce ne ferește de rele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 ian 2024, 16:00

Sfânta Nina este pomenită la data de 14 ianuarie 2024

Sursa: pravila.ro

Sărbătoare pe 14 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii, cea ce a fost numită și luminătoarea Georgiei, datorită devotamentului față de credință.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 14 ianuarie!

Calendar ortodox 14 ianuarie 2024

Sărbătoare 14 ianuarie. Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii s-a născut într-o familie cu mare frică de Dumnezeu, tatăl acesteia fiind conducător al gărzii imperiale și mama ei fiind sora episcopului Ierusalimului, Iuvenalie. Aceasta s-a născut în Capadocia, unde în jurul anului 290. Tatăl Sfintei Nina se afla sub conducerea împăratului Maximian, ce își dorea ca toși creștinii să fie uciși, motiv pentru care acesta a decis să se facă pustnic atunci când Sfânta Nina a împlinit 12 ani. 

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Tatăl Sfintei Nina a discutat cu soșia sa pentru a face acest pas important în viața sa, primind și binecuvântarea episcopului Iuvenalie. Din acel moment, mama Sfintei Nina s-a hotărât să i se alăture fratelui ei pentru a oferi ajutorul a îngriji persoanele sărace și bolnave. Sfânta Nina a fost lăsată astfel în grija stareței Niofora.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Niofora îi spunea adesea Sfintei Nina despre minunile pe care le-a realizat Mântuitorul Iisus Hristos, iar aceasta avea adesea întrebări legate de Răstignirea Domnului, iar cu cât se gândea mai mult la puterea domnului, cu atât se simțea mai apropiată de

el. Sfânta Nina a visat astfel că Fecioara Maria o binecuvintează și îi dă o cruce făcută din viță-de-vie, iar atunci când aceasta s-a trezit a descoperit în mâinile sale chiar crucea din visul ei.

Acest moment a făcut-o pe Sfânta Nina să plece în descoperirea credinței, în Iviria, alături de alte 30 de fecioare, însă doar Sfinta Nina a putut scăpa de oaștele ce le căutau îndelungat.

De-a lungul călătoriei sale s-a gândit să renunțe, dar Dumnezeu îi oferea semne prin care să îi arate că trebuie să aibă putere pentru a ajunge acolo unde trebuie.

Ajunsă în Georgia, Sfânta Nina a început să facă mai multe minuni ce i-a surprins pe locuitori, reușind astfel să îi convingă pe aceștia să creadă în Dumnezeu, convertindu-se astfel la creștinism, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 14 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii, sărbătorită pe 14 ianuarie în calendarul creștin

O, atotlăudată și preaminunata Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și lăudată cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe. Prăznuind sfânta amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului- Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm

cu umilința ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțește-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace tării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în împărăția Sa cerească unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.