Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in Epivata, pe tarmul Marii Marmara, Aceasta localitate se fla aproape de Constantinopol, cel care astazi este orasul Istanbul.
Sfanta Parascheva a trait pe pamant n prima jumatate a veacului al XI-lea. Mitropolitului Varlaam al Moldovei, a fost primul care a dat prima invățătură în limba română, despre viața sfintei, în cartea intitulată „Cartea românească de învățătură”, în anul 1643.
Sfanta Parascheva provine dintr-o familie bogata, dar foarte credincioasa.
Dupa ce a plecat din Ierusalim, s-a indreptat spre pustiul Iordanului, unde s-a stabilit intr-o manastire de calugarite.
Peste ani, Domnul Vasile Lupu a adus moastele sale la Iasi, in anul 1641, pe data de 13 iunie. El le-a așezat la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, care a fost ctitorită de el.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce trebuie sa faci azi ca sa fii sanatos si ca sa ai binecuvantare in familie
S fanta Cuvioasa Parascheva mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sfanta Vineri. Ei ii sunt atribuite o serie de minuni și vindecări miraculoase. Sute de mii de pelerini merg la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaștele acesteia.
De Sfanta Parascheva se da de pomană pentru adormiti.
Pentru a fi sanatosi si pentru a le merge bine in familie tot anul, crestinii ortodocsi, trebuie sa inchine astazi multe rugaciuni catre Sfanta Parascheva si catre Sfintele Sale Moaste.
In traditia populara, se spune ca femeile insarcinate trebuie sa imparta astazi mancare copiilor saraci. Astfel, Sfanta Parascheva le va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi fara de dureri si binecuvantata.
Rugaciunea catre Sfanta Parascheva, grabnic ajutatoare la vreme de boli si de greutati!
"Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim.
Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o
Tu ca un indurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin".