Prima dată când are loc sărbătorirea Fecioarei Maria este pe 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, iar a doua oară, pe 8 septembrie, cu ocazia Nașterii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
De ce sărbătorim de două ori pe an Sfânta Maria
În calendarul creștin ortodox, Sfânta Fecioară Maria este sărbătorită de două ori. Pe data de 15 august, când se celebrează Adormirea Maicii Domnului și pe 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau așa cum sunt cunoscute în popor, Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică.
Ziua de 15 august este una plină de însemnătate pentru creștini și pentru Biserica Ortodoxă. În acea zi, Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice. Mai este denumită și ziua Adormirii, atunci când îngerii și sfinții au umplut împrejurimile de lumină. În această zi sfântă românii sărbătoresc și Ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind protectoarea marinarilor.
8 septembrie este ziua în care mama Domnului s-a născut și este prima sărbătoare a noului an bisericesc care începe în fiecare an pe 1 septembrie.
Ce însemnifică numele Maria
Numele Maria este unul dintre cele mai folosite pentru români în momentul în care vor să își nemească copilul, peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc în fiecare an onomastica, atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Maria este un nume de origine Biblică plin de însemnătate deoarece este numele celui ce l-a adus pe lume pe fiul lui Dumnezeu, Iisus și a rămas un simbol al purității.
În latină, numele Maria înseamnă “stea de mare”, deoarece este compus din “mar” – “picătură” și “yam” – “mare”. Se spune că în textele latine a apărut ca și metaforă folosită pentru descrierea Maicii Domnului.
În ebraică, numele Maria are semnificația de “copil dorit”.
În percepția egipteană, numele Maria provine de la termenul “mry” sau “mr” care se traduce prin “iubit” sau “iubire”.
Sursa: libertatea.ro