Sfânta Maria 2023: Se zice sau nu „La mulți ani!”? Tradițiile care se mai păstrează în această zi Sfântă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 mai 2024, 01:50

Pe data de 15 august, creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu La mulți ani?

Sursa: pixabay.com

Pe data de 15 august, creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului.

Când se spune „La mulți ani, de Sfânta Maria”, pe data de 15 august sau pe 8 septembrie?Ce tradiții se mai păstrează în această perioadă?

Se zice sau nu „La mulți ani!” pe 15 august?

Foarte mulți români sunt în dilemă în această perioadă, pentru că deși majoritatea își serbează onomastica pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, nu se știe dacă în această zi se spune sau nu „La mulți ani!”.

În jur de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt și persoane care spun că NU este bine să urezi La mulți ani!” de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2023. Ce nume se sărbătoresc pe 15 august?

Aceștia au pornit de la ideea că pe data de 15 august este zi de doliu pentru că pe această dată Maica Domnului a murit, tocmai de aceea în această zi sunt

pomeniți cei adormiți, iar ziua onomasticii se poate sărbători pe data de 8 septembrie.

Totuși, Biserica Ortodoxă este de părere că nu este o greșală atunci când le aducem urări celor dragi, deoarece este considerată o sărbătoare de mare bucurie.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, iar din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mare

De Sfânta Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, pe lângă colaci și colivă. O superstiție veche spune că în cazul în care în această zi înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot în această zi se mai spune că nu este bine să dormi pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, acestea fiind spurcate de cerbi.

Pe data de 15 august, ciobanii încep să coboare cu oile de la munte.

Oamenii nu au voie să lucreze la câmp pentru că riscă să nu mai aibă recolte. În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă şi să arunce părul la gunoi. 

În România sunt anumite zone unde data de 15 august este considerată ziua morților. Se organizează pomenirea celor decedați, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează însă procesiuni religioase, iar numărul participanților ajunge mereu la zeci de mii de oameni.

Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2023: Ce nu e bine să mâncăm în această zi sfântă? Mesaje pentru sărbătoriți

În Transilvania există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă, în timp ce femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori.

În calendarul popular, de Sfântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. În 15 august este și onomastica a 2,2 milioane de români.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

Sursă: crestinortodox.ro 

 

Taguri: