Având în vedere că Sfânta Maria Mare este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mulți credincioși se întreabă dacă se zice "La mulți ani!" în această zi mare.
Biserica a lămurit această problemă și adevărul este că se zice "La mulți ani!" de Sfânta Maria Mare.
Sf Maria. Se zice "La mulți ani?"
Chiar dacă sărbătorim Adormirea Maicii Domnului (urcarea Maicii Domnului la cer), acesta este un motiv de fericire pentru credincioși, explică Biserica, având în vedere că momentul Adormirii Maicii Domnului echivalează cu dobândirea vieții veșnice de
"Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie", scrie creștinortodox.ro.
Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători. Ea are loc pe 15 august, în timp ce Sfânta Maria Mică se serbează pe 8 septembrie.
Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria, dintre aceștia 1,8 milioane fiind fete și femei.
Sfânta Maria 15 august. Se zice "La mulți ani?" de Sfânta Maria Mare?
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare a Sfintei Fecioare Maria. Mărturii ale existenței acestei sărbători apar abia în secolul al V-lea, după Sinodul IV Ecumenic, atunci când cultul Fecioarei Maria începe să se dezvolte foarte mult.
Potrivit tradițiilor și superstițiilor, de Sfânta Maria Mare nu se spală, nu se lucrează la câmp și nu se coase.
Tradiția spune că fetele care cinstesc cum trebuie această sărbătoare își vor cunoaște ursitul, iar femeile însărcinate vor avea parte de o naștere ușoară dacă sărbătoresc cum se cuvine Sfânta Maria Mare.
Printre tradițiile și superstițiile de Sfânta Maria Mare mai sunt următoarele: dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci se spune că toamna va fi lungă și blândă; în unele sate din România oamenii nu au voie să
aprindă focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare (se spune că cine nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească).Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Rugăciune Sfânta Maria: Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spui de Sfânta Maria Mare
Se spune că această rugăciune de Sfânta Maria Mare, adresată Fecioarei Maria, îți îndeplinește orice dorință:
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi:
„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.
Citeste si: Când e Sfânta Maria 2021? Tradiții și superstiții de Sfânta Maria