Pe 8 septembrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. La această dată este prăznuită Nașterea Maicii Domnului. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfânta Maria Mică, dar și care sunt superstițiile de care credincioșii țin cont în această zi.
Ce nu e bine să faci de Sfânta Maria Mică 2022? Tradiții, obiceiuri și superstiții
Nașterea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători de peste an și este prăznuită pe 8 septembrie.
Pentru că Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, pe 8 septembrie sunt interzise toate treburile casnice sau activitățile în gospodărie.
Un gest aparent banal este complet interzis de Sfânta Maria Mică. Există o superstiție care spune că în această zi de sărbătoare, dar și în preajma ei nu trebuie să se aprindă focul în casă.
De Sfânta Maria Mică 2022, credincioșii nu au voie să se certe și să spună vorbe urâte. Tradiția spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de momente neplăcute și de multă tristețe.
Ce trebuie să facă femeile însărcinate și cele care nu pot avea copii pe 8 septembrie?
Pe data de 8 septembrie, atunci când este prăznuită Nașterea Maicii Domnului, femeile care nu pot avea copii trebuie să își înalțe rugăciunile către Sfânta Fecioară Maria. Se spune că Maica Domnului le va asculta rugăciunile, le va dezlega pântecele și, în cele din urmă, le va binecuvânta cu un copil.
În această zi de sărbătoare, femeile care sunt deja însărcinate se pot ruga la Fecioara Maria pentru a avea parte de o sarcină ușoară, fără probleme și pentru a aduce pe lume un copil perfect sănătos. Este cunoscut faptul că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, astfel că rugăciunile închinate ei fac adevărate minuni pentru femeile însărcinate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale. Amin!”, aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o rostească femeile care își doresc copii, dar și cele care sunt deja însărcinate.
În ziua în care este prăznuită Nașterea Maicii Domnului, se spune că este bine ca în fiecare casă să fie aprinsă o candelă. Aceasta îi va feri pe toți cei ce locuiesc în casă de rele.
Pe 8 septembrie există obiceiul de a fi împărțite bucate pentru sufletul celor adormiți, dar în special struguri și prune. Se spune că femeile trebuie să dea de pomană aceste fructe pentru ca cei trecuți la cele veșnice să primească și ei din roadele toamnei și să li se ierte toate păcatele.
Ce se întâmplă cu vremea după Sfânta Maria Mică 2022?
Vremea din ziua de Sfânta Maria Mică îi ajuta pe oameni să facă previziuni referitoare la cum va fi toamna. Astfel, se spune că dacă plouă de Sfânta Maria Mică, atunci întreaga toamnă va fi ploioasă, iar dacă este soare, atunci toamna va fi lungă și frumoasă.
Se crede că după data de 8 septembrie, toamna își intră cu adevărat în drepturi. Temperaturile încep să scadă, vremea devine din ce în ce mai schimbătoare, iar păsările încep să își ia zborul.