Sfânta Muceniță Varvara este sărbătorită pe data de 4 decembrie: De ce este bine să plantezi ramuri de nuc sau vișin în această zi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 sep 2024, 00:50

Sfânta Varvara este sărbătorită pe data de 4 decembrie.

Sursa: crestinortodox.ro

Pe data de 4 decembrie, în Calendarul Creștin Ortodox, este sărbătorită Sf. Muceniță Varvara

Sărbătoarea Sfintei Varvara marchează un moment deosebit în calendarul creștin, aducând în atenția credincioșilor figura remarcabilă a acestei mărturisitoare curajoase a credinței. În fiecare an, în data de 4 decembrie, creștinii o cinstesc pe Sfânta Varvara, iar tradițiile asociate acestei zile aduc unicitate și semnificație pregătirilor pentru sărbătoarea Crăciunului. Această zi aduce cu sine obiceiuri variate, de la plantarea ramurilor de nuc pentru noroc, la pregătirea colacilor și împodobirea bradului, într-un amalgam de tradiție și spiritualitate creștină.

Cine a fost Sf Muceniță Varvara?

Sfânta Varvara, o martiră creștină de mare curaj și credință, a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Cu toate că era înzestrată cu o frumusețe trupească remarcabilă, viața ei a fost umbrită de ocrotirea excesivă a tatălui său păgân, Dioscor. Acesta, considerând că poporul nu este vrednic să vadă frumusețea fiicei sale, a hotărât să o închidă într-un turn.

În captivitate, Sfânta Varvara nu doar că și-a păstrat credința în Hristos, dar a și devenit o mărturisitoare curajoasă. Într-una din zile, tatăl ei a ordonat construirea a două ferestre într-o baie din palatul său. Cu toate acestea, Sfânta Varvara a intervenit, rugându-i pe lucrători să facă trei ferestre în numele Sfintei Treimi. Aceasta a fost o mărturisire îndrăzneață a credinței ei în Dumnezeu.

În momentul în care a fost întrebată de către tatăl ei de ce a cerut să se facă trei ferestre, Sfânta Varvara a mărturisit cu tărie: "Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, tatăl meu, ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare- a doi luminători cerești, al soarelui și al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit să se facă și a treia în chipul luminii celei în Treime, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse și celei neinserate, care luminează

pe tot omul ce vine în lume.”

Din păcate, în ciuda curajului și mărturisirii sale, Sfânta Varbara a fost condamnată la moarte de către propriul ei tată. A fost ucisă cu sabia pentru că nu s-a închinat idolilor și a rămas credincioasă lui Hristos până la sfârșit. Astfel, Sfânta Varbara a devenit o martiră exemplară a credinței creștine.

Citește și: Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Matei? Tradiții pentru această zi

Ce este bine să faci în această zi?

Sărbătoarea Sfintei Varvara este asociată cu tradiții și obiceiuri specifice în diferite zone. De-a lungul timpului, au apărut diverse practici care sunt considerate a aduce noroc sau a proteja împotriva relelor. Iată câteva sugestii de activități pe care le poți face de Sfânta Varvara:

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

- Plantarea unor ramuri de nuc sau vișin în apă: Se spune că ramurile plantate în acestă zi vor înflori până la Crăciun și vor aduce noroc.

- Pregătirea de împodobit bradul: În multe locuri, se consideră norocos să începi pregătirile pentru Crăciun odată cu sărbătoarea Sfintei Varbara. Așadar, poți începe să împodobești bradul sau să pregătești decorațiunile pentru acesta.

- Pregătirea colacilor și a bucatelor tradiționale: Poți să gătești și să împarți colaci și bucate cu cei dragi. În unele tradiții, aceasta este o formă de împărtășire a bucuriei și a bunătății.

- Participarea la slujbe religioase: Dacă ești credincios, poți participa la slujbele religioase dedicate Sfintei Varvara la biserică.

Citește și: Cinci rețete de post pe care să le încerci în Postul Crăciunului: Sunt delicioase, sănătoase și ușor de făcut

- Rugăciune și reflectare: Sfânta Varbara a fost o mărturisitoare curajoasă a credinței creștine. Poți să dedici această zi rugăciunii, reflectării și aducerii de mulțumiri pentru binecuvântările primite.

- Ajutorarea celor nevoiași: În spiritul generozității și a milosteniei, poți să oferi ajutor celor nevoiași, să faci donații sau să te implici în acțiuni caritabile.

 

Este important să menționăm că tradițiile pot varia în funcție de cultură și regiune, așa că poți alege acele activități care resonă cel mai bine cu valorile și credința ta.