Sfanta Parascheva. Cine isi serbeaza astazi onomastica si ce semnificatie are cu adevarat numele

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 01 feb 2021, 15:10
Sfanta Parascheva - cine isi serbaza azi onomastica

Sfanta Parascheva, simbol al smereniei si iubirii pentru cei umili este una dintre cele mai iubite sfinte ale romanilor. Numele sfintei este foarte popular in tara noastra.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sarbatorita pe 14 octombrie, este o sarbatoare deosebit de importanta pentru romani, iar moastele Sfintei se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi de peste 250 de ani.

Cine isi serbeaza onomastica de Sfanta Parascheva

In tara noastra numele sfintei este foarte popular si are mai multe forme, toate derivate din numele Parascheva. Paraschiva, Parascheva, Paraschiv, Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuta, Vuta, Chivu sau Petcu sunt doar cateva dintre derivatele de la numele Parascheva, intalnite in Romania.

Citeste si: Ce reguli trebuie să urmeze oamenii care merg la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași

Semnificatia numelui Parascheva

Paraskeve este numele de origine greaca si inseamna vineri, iar sensul propriu al substantivului inseamna "pregatire" si face referire la faptul ca vinerea este ziua dinaintea Sabatului in care se fac pregatirile de sarbatoare. In legendele si basmele romanilor o avem pe Sfanta Vineri, iar "sfanta zi de vineri" este respectata de romani din vremuri indepartate.

Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a fost Sfanta Parascheva

Se spune ca Sfanta Parscheva impartea haine si mancare saracilor inca de cand era doar un copil. Nascuta pe teritoriul Turciei de azi, Sfanta s-a hotarat sa se retraga in pustiu la doar 18 ani si a ajuns in desertul Iordanului, unde a dus o viata aspra, in post si rugaciune. La 25 de ani, Sfanta Parascheva a trecut la cele vesnice, in ziua de 14 octombrie.

Citeste si: Cea mai puternica rugaciune catre Sfanta Parascheva

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva

Potrivit credintelor populare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau orice alte treburi in gospodarie, altvel vei avea dureri de cap si de ochi.

O supersitie spune ca de pomana nu se dau alimente "de cruce", ca nuci, castraveti sau pepene rosu, dar se da de pomana paine, must si vin rosu.

Sfanta parascheva poarta si un blestem, despre care putina lume stie! Din anul 1641, pe vesmintele care nu se dau jos niciodata de pe moastele Sfintei este un sigiliu pe care sta scris blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam si care spune: "blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Citeste si: Cea mai puternica rugaciune catre Sfanta Parascheva, te scapa de greutati si necazuri! Rosteste-o cu tarie si vei primi ajutor in scurt timp