Cuvioasa Maica sau "Sfanta Vineri" cum e cunoscuta in popor Sfanta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte ale romanilor. Moastele Sfintei Parascheva sunt in Romania de peste 300 de ani, iar pelerinajul anulal de la Iasi este un eveniment la care luau parte mii de oameni credinciosi.
In anul 2020 pelerinajul a fost anulat, din cauza pandemiei cu coronavirus, insa rugaciunile si respectarea traditiilor si superstitiilor sunt lucruri pe care cei care o iubesc pe Sfanta Parascheva le pot face de oriunde s-ar afla.
Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni
Sfintele Moaste au fost duse la Iasi de domnitorul Vasile Lupu si au fost asezate in Biserica Trei Ierarhi. In anul 1888, biserica a fost mistuita de un incendiu, dar nu si moastele, care au fost atunci mutate in Catedrala Mitropolitana.
Ce este interzis sa faci in ziua de 14 octombrie
Calcatul, cusutul, gatitul si orice treburi in gospodarie sunt interzise in aceasta zi sfanta, altfel vei avea dureri de cap si de ochi, spun credintele populare. Se da de pomana de Sfanta Parascheva, dar nu orice. Mancarea "cu cruce" ca nucile, castravetii sau pepenele rosu sunt alimente care nu se impart, in schimba, se da paine sau lipie, must si vin rosu.
Femeile insarcinate trebuie sa imparta mancarea cu copiii saraci, astfel, Sfanta Parascheva le va ocroti pe gravide la nastere.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pe 14 octombrie se fac si previziunile despre vreme si se tine cont de somnul oilor.
Va fi o iarna grea, daca oile dor inchesuite si stranse laolalta in aceasta zi, insa daca oile dorm risipite va fi o iarna blanda.Blestemul din vesmintele moastelor Sfintei Parascheva
Sfanta are un vesmant blestemat, despre care putini oameni stiu.
Citeste si: Ce reguli trebuie să urmeze oamenii care merg la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași