Sfântul Andrei 2022, 30 noiembrie. Motivul pentru care fetele împart usturoi între ele de Sfântul Andrei

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 aug 2023, 02:50

Usturoiul, un simbol al sărbătorii Sfântului Andrei

Sursa: PixaBay

Pe 30 noiembrie 2022, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei. Iată de ce împart fetele usturoi între ele de Sfântul Andrei, dar și ce alte tradiții, obiceiuri și superstiții legate de usturoi se mai respectă în această zi.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante de peste an și încheie luna noiembrie. Marele sfânt este sărbătorit pe 30 noiembrie, zi în care se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce se spune că este bine ca fetele să împartă usturoi între ele de Sfântul Andrei?

Sfântul Andrei 2022. Motivul pentru care împart fetele usturoi între ele de Sfântul Andrei 

De Sfântul Andrei 2022 există foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă. Un obicei vechi spune că în ajun de Sfântul Andrei, fetele trebuie să împartă usturoi între ele. Tradiția spune că pe 29 noiembrie, fetele și băieții trebuie să se adune într-o casă și să pună pe masă mai mulți căței de usturoi, iar în jurul acestora să pună tămâie, smirnă și să aprindă lumânările păstrate de la Paște.

Pe lângă aceste obiecte, pe masă se pun bucate, iar tinerii rămân împreună mult după miezul nopții. După această „petrecere”, fetele iau usturoiul pe care l-au pus pe masă la începutul serii și îl împart între ele. De Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, fetele duc usturoiul la biserică pentru ca preotul să îl sfințească, iar apoi îl aduc acasă și îl pun la icoane. Se spune că acesta le va aduce noroc în dragoste și multă fericire. 

Mai mult, se spune că acest usturoi mai poate fi folosit și ca leac pentru anumite boli. Oamenii obișnuiau să îl dea și vitelor atunci când acestea se îmbolnăveau.

Citește și: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce este bine și ce este de rău augur să faci pe 30 noiembrie

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei. De ce este usturoiul un simbol al acestei sărbători?

Majoritatea tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor care se respectă de Sfântul Andrei au în mijlocul lor usturoiul. În ajun de Sfântul Andrei, se spune că ușile și ferestrele caselor ar trebui unse cu un cățel de usturoi pentru a ține la distanță spiritele rele și pentru a alunga strigoii.

În anumite zone, oamenii obișnuiesc să mănânce usturoi pentru a se apăra de strigoi. Se crede că dacă strigoii îi întâlnesc pe oameni, iar aceștia au mâncat usturoi, atunci nu se vor apropia de ei, ci se vor îndrepta către acele persoane care nu au mâncat usturoi.

De Sfântul Andrei mai există obiceiul ca fetele să facă un colac din pâine dospită, iar în mijlocul lui să pună câte un cățel de usturoi.

Ulterior, colacul este așezat într-un loc cald și este lăsat acolo timp de 7 zile. Dacă după o săptămână usturoiul încolțește, atunci este semn că fata va avea foarte mult noroc și fericire, în cazul în care usturoiul nu încolțește, atunci se spune că fata va avea un an mai greu. 

Un alt obicei spune că usturoiul folosit de Sfântul Andrei îi poate proteja pe oamenii de rele, astfel că este bine ca atunci când pleacă la drum lung, aceștia să aibă cu ei un cățel de usturoi. 

Citește și: Când pică Sfântul Andrei în anul 2022. Românii au parte de mai multe zile libere în acest an