Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 30 noiembrie. Iată de ce nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, ce trebuie să facă copiii și care sunt cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții.
Sfântul Andrei 2022. De ce nu e bine să dai lucruri cu împrumut?
De sărbătoarea Sfântului Andrei se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Mai mult decât atât, deși în zilele de sărbătoare se face și pomenirea morților, în trecut, oamenii nu dădeau de pomană de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, tot de teama lupilor. Cu toate acestea, cei care vor să dea de pomană în această zi trebuie să știe că se pot împărți doar alimente de post și preparate din pește.
De Sfântul Andrei, pentru că este sărbătoare cu cruce roșie, oamenii nu au voie să muncească, să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă ordine în gospodărie. Este o zi pe care ar trebui să o dedice rugăciunii, familiei și odihnei. Se spune că cei care muncesc pe 30 noiembrie vor avea parte de ghinion și se pot îmbolnăvi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce trebuie să facă toți copiii pe 30 noiembrie?
O altă tradiție mai puțin cunoscută, dar care încă se respectă de Sfântul Andrei, este ca pe data de 30 noiembrie, toți copiii să pună o crenguță de copac roditor în apă. Aceasta se lasă în apă până de Anul Nou pentru a înflori. Apoi, copiii folosesc această crenguță pe post de sorcovă și merg la casele oamenilor pentru a le face urări. Este un obicei despre care se spune că aduce noroc, belșug și împlinirea tuturor dorințelor.
Deși există o multitudine de obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei, cel mai cunoscut obicei este cel legat de semănatul grâului. În ziua de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, se pune grâul la încolțit într-un vas. Până de Anul Nou, vasul trebuie să stea lângă fereastră, ca să aibă parte de lumină și trebuie udat în mod constant. În noaptea de Revelion, persoana care va avea grâul cel mai mare se spune că va avea parte de un an îmbelșugat, cu foarte multe realizări. Grâul încolțit se pune pe masa de sărbătoare pentru a atrage norocul și belșugul.