Marți, 30 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, unul dintre cei mai importanţi Sfinţi, iar cei care îi poartă numele îşi sărbătoresc ziua onomastică.
Superstiții de Sf. Andrei
Sunt multe tradiţii şi superstiţii legate de Sfântul Andrei.
Potrivit bătrânilor, în seara de Sf. Andrei spiritele ies în lume iar oamenii se apără de cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.
Mai mult, se spune că în seara de Sf. Andrei lupii încep să vorbească cu voce de om, spunând lucruri înfiorătoare, iar cei care vor fi mușcați de unul se vor transforma în vârcolaci.
Citeste si: Luni, 29 noiembrie, zi liberă pentru toți angajații?! Ministrul Muncii a făcut anunțul
În Ajun, bătrânii cred că apar strigoi, ființe care au sufletul pedepsit pentru că au dus o viață nepotrivită sau pentru că au murit din cauza violenței.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru a se apăra de spiritele rele, oamenii întorc toate vasele și cănile cu gura în jos. Pentru ca aceleași spirite să părăsească întreaga gospodărie, oamenii pun animalelor busuioc în mâncare și agheasmă în apă.
Obiceiuri de Sf. Andrei
Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.
Românii ung cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile unde spiritele rele ar putea intra în casă.
Cei care stau la țară pun usturoi și în grajdurile animalelor pentru ca răul să nu intre în ele.Citeste si: Când începe și cât durează Postul Crăciunului în 2021
Un alt obicei este respectat de fetele care au vârsta măritișului. Acestea pun sub pernă un fir de busuoi pentru a-și visa iubitul. La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.
Cei care doresc să dezlege anumite enigme din trecutul lor iau parte la un ritual într-un cimitir. După, într-un vas cu apă descântată aceștia își văd trecutul.