Sfântul Apostol Andrei: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 30 noiembrie 2024. Cu ce trebuie să ne ungem trupul pentru a primi protecția Sfântului Andrei?

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Apostol Andrei

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 noiembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei.

Sărbătoarea din data de 30 noiembrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, numit și Ocrotitorul României.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 30 noiembrie!

Calendar ortodox 30 noiembrie 2024

Sărbătoare 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie în calendarul ortodox, iar alături de aceasta se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sfântul Apostol Andrei era din Betsaida, Galileea, acolo unde locuia alături de familia sa. În prima parte a vieții sale, Sfântul Apostol Andrei a urmat calea tatălui său, ajungând să fie pescar. Sfântul Apostol Andrei a decis să urmeze calea dreaptă, ajungând să își dedice întreaga viață Domnului, motiv pentru care a devenit mucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.

Deși a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Apostol Andrei a simțit mai târziu chemarea la apostolie.

Acest moment a fost descris în scrierile sfinte de către Sfântul Evanghelist Matei: „Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El".

În această scriere este notat și că Sfântul Apostol Andrei l-a îndrumat pe fratele său, Petru, la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia, de unde a fost denumit „cel Întâi chemat". Sfântul Apostol Andrei a luat parte la mai multe momente importante menționate în scrierile sfinte, însă unul dintre cele mai importante este atunci când Sfântul Apostol Andrei L-a însoțit pe Mântuitorul pe drumurile Țării Sfinte.

Citește și: Calendar Ortodox 30 noiembrie 2023: Sfântul Andrei, sărbătoare cu cruce roșie. Este dezlegare la pește

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”

Sfântul Apostol Andrei a luat parte de minunile realizate de Mântuitorul Iisus Hristos, a suferit atunci când Mântuitorului a fost capturat și s-a bucurat nespus când a aflat că a înviat din morți. Acest sfânt L-a văzut pe Domnul înviat în prima zi, dar și după opt zile. Sfântul Apostol Andrei a decis după aceste evenimente să îl însoțească pe Sfântul Petru în Asia Mică să predice Evanghelia, după care a continuat în peninsula Balcanică și Scytia.

Sfântul Apostol Andrei a ajuns în Peloponez, acolo unde a convertit-o la creștinism pe soția proconsulului roman, Maximila, și a vindecat-o de boala incurabilă de care suferea. Minunile pe care le-a realizat l-au făcut cunoscut pe acest sfânt în rândul localnicilor, astfel a reușit să construiască o comunitate a ucenicilor lui Hristos. Atunci când proconsulul Egeatus plecase din oraș, Sfântul Apostol Andrei l-a botezat și pe fratele acestuia.

Egeatus a aflat de ceea ce s-a întâmplat, moment în care a ordonat ca Sfântul Apostol Andrei să fie închis, urmând ca peste câteva zile să fie răstignit, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, potrivit pravila.ro.

Ce nu trebuie să facem pe 30 noiembrie 2024?

Se crede că noaptea de 29 spre 30 noiembrie este cea în care cerurile se deschid, iar spiritele necurate și strigoii ajung între oameni. Pentru a se proteja de aceste spirite rele, oamenii ung cu usturoi pragurile locuinţei, uşile şi geamurile. Pentru ca fiecare persoană să fie protejată de către Sfântul Andrei, în seara zilei de 30 noiembrie se ung cu usturoi pe frunte, piept şi încheieturi.

Nu este indicat ca de Sfântul Andrei să îţi piepteni părul, torci, faci curat în casă şi grajd, dai gunoiul afară sau să dai bani cu împrumut, deoarece se crede că astfel atragem lupii în gospodăria noastră, potrivit antena3.ro.

Sărbătoare 30 noiembrie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Apostol Andrei, pomenit pe 30 noiembrie în calendarul creștin

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta față de la noi cei păcătoși, ca să nu vină asupra noastră mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotință, în chip nenumărat le săvârșim. Noi suntem păcătoși și pătimași, netrebnici și plini de răutate, iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câștiga prin sârguința cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruiește-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întărește cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui și să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.