SFÂNTUL CIPRIAN, tradiții și superstiții. Ce să faci pe 2 octombrie ca să îți meargă bine? Află cum te protejezi de duhurile rele

Autor: Amalia Georgescu

Sfântul Ciprian, prăznuit pe data de 2 octombrie 

Sursa: Captură YouTube

Sfântul Ciprian este pomenit în calendarul creștin ortodox în fiecare an, pe 2 octombrie. Iată ce tradiții și superstiții se leagă de această zi și ce trebuie să faci de Sfântul Ciprian dacă vrei să îți meargă bine.

Conform calendarului creștin ortodox, pe data de 2 octombrie este sărbătoare mare pentru credincioși. Biserica Ortodoxă a rânduit ca la această dată să se facă pomenirea Sfântului Ciprian, cel cunoscut drept izbăvitorul de vrăji și farmece. Iată ce superstiții și tradiții se respectă în această zi sfântă, dar și ce trebuie să facă cei care vor să fie protejați de duhurile rele.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ciprian. Ce se face pe 2 octombrie pentru a alunga vrăjile și farmecele?

Ciprian este sfântul la care credincioșii se roagă ori de câte ori sunt în nevoie și au probleme din cauza farmecelor și blestemelor. Acest Sfânt este protectorul tuturor celor care au astfel de probleme. Se spune că în ziua în care este pomenit Sfântul Ciprian, credincioșii ar trebui să respecte mai multe tradiții și superstiții pentru a ține la distanță duhurile rele și pentru a ține piept farmecelor și blestemelor. 

Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii obișnuiesc să își stropească hainele și obiectele cu apă sfințită pe 2 octombrie, de Sfântul Ciprian. Se spune că acest lucru va alunga duhurile rele, iar persoana care le va purta va fi protejată de tot ce este rău.

O superstiție veche spune că, dacă se întâmplă ca o persoană să găsească în casă obiecte care nu îi aparțin, atunci trebuie să le ardă imediat și să dea cu tămâie în toată casa.

Astfel de obiecte pot fi semnul că cineva le vrea răul și le-a făcut farmece.

Se spune că pe 2 octombrie, rugăciunile către Sfântul Ciprian au cea mai mare putere. Nu doar cei care vor să fie protejați de vrăji și blesteme trebuie să se roage la Sfântul Ciprian, ci și persoanele care suferă de boli grave. Există credința potrivit căreia Sfântul Ciprian le va da credincioșilor puterea necesară pentru a depăși toate aceste greutăți.

La Sfântul Ciprian se pot ruga și femeile care își doresc să rămână însărcinate și să nască prunci sănătoși. 

Fiind un sfânt făcător de minuni, mulți credincioși merg pe 2 octombrie să se închine la racla cu moaștele Sfântului Ciprian. Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se află la Biserica Sfântul Ciprian- Zlatari, din Capitală. În ziua în care este pomenit sfântul, credincioșii vin în număr mare la această biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor și pentru a trece mai ușor peste probleme.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se spune că rugăciunile închinate Sfântului Ciprian au puterea de a aduce înțelegere în familiile în care există probleme și au puterea de a închega acele căsnicii destrămate.

Se crede că cei care își doresc ca dorințele lor să devină realitate trebuie să țin post aspru înainte cu trei zile de a merge la racla cu moaștele Sfântului Ciprian. 

Citeste si: ACATISTUL Sfântului Ciprian pentru dezlegarea farmecelor. Cum se citește corect?

Cine a fost Sfântul Ciprian? 

Sfântul Ciprian a trăit în vremea împăratului Dioclețian. Până se se convertească la creștinism, Sfântul Ciprian a fost un mare vrăjitor, cunoscut pentru farmecele pe care le făcea. Ce l-a convins să aleagă calea credinței? Momentul în care Sfântul Ciprian și-a dat seama că iubirea pentru Dumnezeu este mai presus de orice a fost atunci când un tânăr l-a rugat să facă vrăji pentru ca femeia iubită să îl accepte. Oricât de puternice au fost vrăjile Sfântului Ciprian, acestea nu au putut trece de zidul credinței. Atunci, Sfântul Ciprian a decis să treacă la creștinism, s-a botezat și și-a dedicat întreaga viață credinței, devenind un mare episcop. 

Pe data de 2 octombrie, credincioșii nu îl pomenesc doar pe Sfântul Ciprian, ci și pe Iustina, având în vedere că cei doi au murit ca martiri pe 2 octombrie 304.

Citeste si: CÂND este Sfântul Ciprian? Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox