Sfântul Dumitru 2022. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Obiectul pe care nu trebuie să îl folosești

Autor: Amalia Georgescu

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit pe 26 octombrie 

Sursa: Captură YouTube

Românii îl sărbătoresc pe data de 26 octombrie pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ce nu au voie credincioșii să facă în această zi și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă?

Sfântul Dumitru este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 26 octombrie. Aceasta este ziua dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un mare făcător de minuni. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se leagă de această zi sfântă și ce le este interzis credincioșilor să facă? 

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ce nu este bine să faci? 

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cunoscut și ca Sfântul Dumitru de către credincioși, este prăznuit în fiecare an la finalul lunii octombrie, mai exact pe 26 octombrie. Este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendar, iar în această zi, credincioșii obișnuiesc să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Multe dintre ele sunt vechi de sute de ani, dar s-au transmis din generație în generație. Dacă cei de la orașe nu le mai respectă cu strictețe, la sate, românii încă țin seama de aceste tradiții, obiceiuri și superstiții. 

Astfel, pe 26 octombrie, ziua în care este prăznuit Sfântul Dumitru, se spune că nu este bine să fie folosit pieptănul. Există o superstiție veche care spune că cei care folosesc acest obiect vor avea parte de necazuri și de multe supărări în perioada ce urmează.

În trecut, oamenii se fereau să semene usturoiul pe 26 octombrie și asta pentru că se spunea că acest lucru aduce ghinion și pagubă. 

Sărbătoarea dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este însemnată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că în această zi, credincioșii nu au voie să spele rufe, să calce, să facă treburi în gospodărie și curățenie. Despre cei care nu respectă aceste reguli se spune că vor avea parte doar de rele. În schimb, tradiția spune că acei credincioși care țin cont de tradițiile, obiceiurile și superstițiile legate de această zi vor avea parte de lucruri bune și vor fi protejați de spiritele rele.

Se spune că este bine ca cei care au datorii să le plătească până pe 26 octombrie pentru a avea parte de belșug în perioada următoare. 

Tot de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se face și pomenirea morților. În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, zi de post, astfel că nu se dau de pomană alimente de dulce. Se pot împărți mere, pere, prune, struguri, nuci, dar și colaci de post în formă de cruce și colivă. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În noaptea de 26 octombrie, bătrânii fac previziuni legate de vreme. Tradiția spune că dacă este lună plină, iar cerul este senin, atunci iarna va fi blândă.

Dacă plouă sau este înnorat, atunci urmează o iarnă grea, cu ninsori și ger. 

Se respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții și cu o seară înainte ca Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, să fie sărbătorit în calendarul creștin ortodox. Mai exact, credincioșii obișnuiesc să aprindă focul lui Sumedru. Se spune că tinerii care sar peste foc se vor căsători mai repede, iar copiii care fac acest lucru vor fi feriți de boli întregul an. După ce focul se stinge, tăciunii sunt aruncați în grădină pentru ca solul să devină roditor.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată ce se împarte pe 26 octombrie

Cine a fost Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir? 

O sărbătoare foarte importantă în calendarul creștin ortodox este cea dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Marele sfânt este pomenit pe data de 26 octombrie. În credința populară se spune că Sfântul Dimitrie este, de fapt, protectorul tuturor păstorilor, dar şi vestitorul iernii.

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian. El a fost gata să moară pentru credința sa, lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă. Sfântul Dimitrie a murit după ce trupul i-a fost străpuns cu sulițe. În acel moment s-a petrecut o mare minune, astfel că din trupul acestuia nu a curs sânge, ci mir vindecător de boli, de aici și numele marelui sfânt. Se spune că Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este un mare făcător de minuni, iar rugăciunile închinate lui le sunt de mare folos tuturor celor care trec prin momente grele, care nu își pot găsi liniștea sau care se luptă cu bolile sufletești și trupești. 

Citeste si: Când este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Data la care pică sărbătoarea în calendarul creștin ortodox