Sfântul Gheorghe este pomenit la data de 23 aprilie 2024. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 apr 2024, 16:00

Sfântul Gheorghe este pomenit la data de 23 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 23 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Sărbătoarea din data de 23 aprilie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ce este unul dintre cei mai mari apărători ai creștinismului. 

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 23 aprilie!

Calendar ortodox 23 aprilie 2024

Sărbătoare 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie în calendarul ortodox, fiind trecută alături de o cruce roșie.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, în perioada în care se afla la conducere împăratul Dioclețian. Acesta s-a născut într-o familie de creștin, astfel încât a învățat încă de la o vârstă fragedă a învățat credința Domnului. Sfântul a rămas orfan de tată și a fost nevoit să se mute cu mama lui în Palestina, unde se aflau originile familiei sale și unde mai aveau moșteniri. 

În anul 303, împăratul Dioclețian a aprins prigoana împotriva creștinilor, astfel până în anul 313 i-a pus pe creștini să aleagă între propria viață și credința în Dumnezeu. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a aflat de decretul pe care l-a pornit împăratul Dioclețian împotriva creștinilor, astfel acesta s-a prezentat în fața împăratului, singur, și a mărturisit deschis că este creștin.

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile?

Împăratul Dioclețian a decis ca acesta să fie trimis în temniță și să fie supus la chinuri pentru a se lepăda de credința lui. Acesta a suferit mai multe chinuri, printre care loviri cu sulița, bătăi la tălpi, lespezi de piatră pe piept, chinul la roată, groapă cu var, încălțăminte cu cuie, băutură otrăvită, bătaia cu vine de bou, însă credința lui a rămas intactă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În perioada în care acesta a fost în temniță, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a înviat un mort, doar atingându-se de el, iar soția lui Dioclețian a mărturisit credința în Hristos. După toate încercările împăratului de a îl face pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să se lepede de credință, acesta a dat porunca să li se taie capetele, și Mucenicului și soției sale, iar la data de 23 aprilie 2024 au trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro.

Tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă la data de 23 aprilie 2024

Se crede că la data de 23 aprilie este bine să punem în locuința noastră precum crengile de stejar, de păr sau leuștean, deoarece se crede că acestea țin departe bolile și spiritele rele. Se spune că de Sfântul Gheorghe, oamenii trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, înainte de răsăritul soarelui, astfel încât să fie sănătoși pe tot parcursul anului și să fie ocoliți de necazuri și supărări. 

Nu este recomandat ca la data de 23 aprilie să aruncăm gunoiul, ci să îl punem la baza pomilor, astfel încât să facă roade bogate, potrivit playtech.ro. Este important ca în această zi mare de sărbătoare cu cruce roșie să nu spălăm și să nu facem treabă în gospodărie sau în jurul acesteia. 

Sărbătoare 23 aprilie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie în calendarul creștin

Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorul de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Sfinte Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și care de purtătorii de nevoința ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajuta necredinței și slăbiciunii mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.