Sfântul Gheorghe se sărbătorește pe 25 aprilie 2022. Care este motivul. Astăzi își serbează onomastica românii care poartă numele Sfântului Gheorghe

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 ian 2023, 10:05

În 2022, Sfântul Gheorghe nu se sărbătorește pe 23 aprilie 

Sursa: Captură YouTube

În 2022, credincioșii nu îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe pe data de 23 aprilie. Sărbătoarea a fost mutată în calendarul creștin ortodox pe data de 25 aprilie 2022.

În mod normal, Sfântul Gheorghe este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 23 aprilie. Cu toate acestea, în anul 2022, sărbătoarea pică într-o altă zi, pe 25 aprilie 2022. Care este motivul pentru care Sfântul Gheorghe nu mai este sărbătorit pe 23 aprilie 2022? 

De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie 2022? Explicația oferită de Biserica Ortodoxă Română

Chiar dacă sărbătoarea Sfântului Gheorghe are dată fixă în calendarul creștin ortodox, în anul 2022, marele sfânt nu mai este sărbătorit pe data de 23 aprilie. Care este motivul? Ei bine, având în vedere că în acest an Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie, acest lucru ar însemna ca Sfântul Gheorghe să fie prăznuit în Sâmbăta Mare, cu o zi înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Rânduielile bisericești interzic acest lucru și asta pentru că Sâmbăta Mare este o zi de post aspru și rugăciune pentru credincioși, pregătindu-i pe aceștia pentru a întâmpina miracolul Învierii.

Astfel, orice sărbătoare care pică în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare este programată pentru o dată ulterioară. 

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El.

Ziua în care începe biruința lui Hristos asupra iadului și, prin aceasta, ne pregătim sufletește, prin ajunare, pentru praznicul Învierii Domnului. Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată.
De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele.”,
a precizat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală, potrivit basilica.ro. 

Când este Sfântul Gheorghe în anul 2022? Ziua în care își serbează onomastica aproape 1 milion de români

În anul 2022, Sfântul Gheorghe este prăznuit pe data de 25 aprilie și nu pe 23 aprilie, așa cum erau obișnuiți credincioșii până în prezent.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pentru că inițial sărbătoarea pica în Sâmbăta Mare, Biserica Ortodoxă a luat decizia de a o muta în a doua zi de Paște, mai exact luni, 25 aprilie

2022. Astfel, toți cei care au primit la botez numele Sfântului Gheorghe își vor serba onomastica și vor putea primi urări în a doua zi de Paște, pe 25 aprilie 2022. În calendarul creștin ortodox, 25 aprilie 2022 va avea o semnificație dublă. 

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Florii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 17 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe? Ei vor primi urări pe 25 aprilie 2022

Aproape un milion de români își serbează ziua onomastică de Sfântul Gheorghe, iar în 2022, în casele acestora va fi motiv de bucurie pe data de 25 aprilie 2022, atunci când este sărbătorit oficial marele sfânt. Numele Sfântului Gheorghe este unul foarte răspândit în România, astfel că sunt foarte multe femei și bărbați care îl poartă cu mândrie.

De Sfântul Gheorghe își serbează onomastica toți cei care au primit la botez nume ca Gheorghe, George, Georgian, Georgiana, Gică, Ghiță, Gheorg, Gheorghiță, Gheorghița, Gigi, Geo, Gelu, Gina, Geta, Georgel, Georgeta, Gherghina, Gigel, dar și alte derivate. 

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022. Regiunile în care ar putea să plouă