Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox la data de 11 aprilie 2025: Ce nu au voie să facă credincioșii! Rugăciunea făcătoare de minuni pe care e bine să o rostim azi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 apr 2025, 16:00
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 11 aprilie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 aprilie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 11 aprilie!

Calendar ortodox 11 aprilie 2025

Sărbătoare 11 aprilie. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este pomenit în fiecare an pe data de 11 aprilie în calendarul ortodox. Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, arătând astfel importanța slujbelor realizate pe parcursul zilei.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787 în București. Acesta a fost botezat cu numele Constantin. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a urmat cursurile unei școli românești de lângă o biserică, acolo unde a învățat limba greacă. Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica. 

La scurt timp după ce a intrat ca frate, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost tuns tuns în scurt timp în monahism sub numele de Calinic. Devotamentul pe care îl avea față de Dumnezeu și stilul de viață pe care îl trăia l-a ajutat să fie hirotonit ierodiacon. După o epidemie de ciumă care ucisese mulți preoți, Sfântul Calinic a fost hirotonit preot, urmând ca doi ani mai târziu să fie duhovnicul și marele ecleziarh al Mânăstirii Cernica. 

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
[Sursa: Shutterstock]

Citește și: Florii, 13 aprilie 2025: Ce reprezintă salcia care le este oferită credincioșilor în biserică după ce a fost sfințită

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât mai durează până când recalcularea pensiilor se încheie? Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat

La 11 ani din momentul în care a decis să urmeze o viață sfântă, când avea doar 30 de ani, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost ales stareț al Mânăstirii Cernica, urmând să avanseze în rang doi ani mai târziu și să fie hirotonit arhimandrit. După o lungă perioadă în care a refuzat scaunul mitropolitan, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a acceptat scaunul epicopiei Râmnicului. 

La vârsta de 63 de ani a fost ales arhiereu. Sfântul Calinic s-a retras la Mânăstirea Cernica atunci când a știut că urmează să treacă la cele veșnice. La 11 aprilie a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro. La data de 11 aprilie este interzis să ne certăm cu oamenii din jur, dar și să se realizeze împreunări între femei și bărbați. Bărbații nu au voie să muncească pământul în această zi de sărbătoare, potrivit motivul.ro.

Sărbătoare 11 aprilie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, sărbătorit pe 11 aprilie în calendarul creștin

Așa cum odinioară cu rugăciunile tale, cu lacrimile oamenilor și cu mijlocirea Sfântului Nicolae s-a izbăvit de la foamete și moarte poporul primejduit și prin însemnarea cu toiagul tău a ieșit apă tămăduitoare din stâncă, mijlocește-ne, Sfinte Ierarhe Calinic, ajutorul dumnezeiesc, să se reverse izvoarele harului peste lumea greu încercată de răspândirea molimei.
Ferește-ne de suflarea-i vătămătoare și de moarte năprasnică, ca prin trezie și faptele dragostei să ne deschidem milostivirii dumnezeiești.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
[Sursa: Shutterstock]
Acoperă-ne cu arhiereasca ta binecuvântare și fă-ne să vedem totul în icoana purtării de grijă dumnezeiești spre mântuirea noastră.
Așa, Sfinte Calinic, părintele nostru, veghează-ne și oprește ca un dig nesurpat șuvoiul necazurilor, lipsurilor și bolilor, ca să rămânem neclătinați și să ne purtăm unii altora sarcinile, întru slava lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat și slăvit. Amin.