Sfântul Ilie 2023: Tradiţii româneşti pentru această mare sărbătoare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 apr 2024, 04:05

În credința populară, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpânește fulgerele și ploile

Sursa: ziarullumina.ro

Sfântul Ilie 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, ziua Sf Ilie are o semnificație aparte pentru români.

Sf Ilie 2023, sau Sfântul aducător de ploi, așa cum este acesta cunoscut în tradiția populară, este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an în luna iulie sau luna lui Cuptor. Tradiții, obiceiuri și superstiții de ziua Sfântului Ilie, unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament.

Când pică Sf Ilie în 2023

Sf Ilie 2023, sau Sfântul aducător de ploi așa cum este acesta cunoscut în tradiția populară, este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 20 iulie.

Despre Sf Ilie se crede că și-a ucis părinții la îndemnul diavolului, dar că apoi regretă fapta săvârșită și își cere iertare în fața Domnului, primind odată cu iertarea un car de foc și puterea pentru a-i pedepsi pe demoni.

În jurul sărbătorii Sf Ilie au fost țesute, de-a lungul vremii, o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții care s-au transmis din generație în generație și despre care se crede că, respectându-le cu sfințenie, vor aduce belșug, sănătate și bunăstare.

Citește și: Acatistul Sfântului Ilie. Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele care se rostește în ziua de Sf Ilie

Sfântul Ilie în tradiția populară

În credința populară, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpânește fulgerele și ploile. Ilie este redat în imaginația populară ca cel ce si-a ucis părintii la îndemnul diavolului. Își cere iertare pentru fapta săvârșită și primește de la Dumnezeu un car de foc si putere sa-i omoare pe diavoli.

Fulgerul este interpretat ca fiind semnul ca Ilie umbla cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul ca a mai omorât un diavol. Roțile carului au zimți si, mergând, sparg cerul, aducând ploaia.

Atât de pornit este Ilie în a se răzbuna pe diavoli, încât Dumnezeu, ca sa-l mai domolească, i-ar fi uscat bratul si piciorul stâng.

Oamenii se însemnează cu semnul sfintei cruci pe vreme de furtuna, ca nu cumva vreun necurat sa se ascundă prin preajma si sa fie fulgerați si ei odată cu diavolul. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Superstiția spune că daca omul poartă în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, mâțișori de salcie, sfințiți la Florii, va fi ferit de fulgere, scrie   creștinortodox.ro. 

Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie 2023

Tradiții și obiceiuri pentru belșug, sănătate și prosperitate în ziua Sf Ilie: 

- purtarea ramurilor de salcie pentru a-i feri pe oameni de trăznete;

- în ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor;

- oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;

- tot în aceasta zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;

- oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul;

- dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;

- plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi;

- fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.