Sfantul Ilie. Ce nu ai voie sa faci! Traditii si obiceiuri de Sf. Ilie

Author: Luiza Stama
Actualizat: 20 iul 2020, 09:02

Mare sarbatoare pentru crestini! Sfantul Ilie, traditii si obiceiuri!

Sfantul Ilie, traditii si obiceiuri

În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi.

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute.

Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice. La sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină.

Citeste si: Sfantul Ilie: ce trebuie sa faca fetele nemaritate in noaptea de 20 iulie. Obiceiuri si traditii

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie! Ce sa NU faci pe 20 iulie pentru a fi ferit de fulgere si grindina!

După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere.

Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor.

Sfântul Ilie marchează şi miezul verii pastorale, dată la care le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Este considerat „mustrător al împăraţilor celor fărădelege şi pedepsitor al prorocilor mincinoşi, minunat făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare, cel mai mare între proroci”.

Cu ocazia acestei zile, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora.

Citeste si: Rugaciune de mare ajutor catre Sfantul Ilie! Crestinii ortodocsi ar trebui sa o rosteasca pana la sfarsitul zilei!

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?