Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, așa cum se spune în mod popular, este cinstit pe 7 ianuarie 2023. Dată marcată cu cruce roșie în calendarul creștin, ziua de Sf Ion este motiv de bucurie și sărbătoare, în special pentru cele 2 milioane de români care poartă numele Sfântului Proroc Ioan și care-și sărbătoresc onomastica de Sf Ion 2023. Ca să fii ferit de necaz și ghinion tot anul, tradiția populară interzice de Sfântul Ion anumite activități și obiceiuri.
Ce e interzis să faci de Sf Ion 2023. Tradiția de care e bine să ții cont
Dacă ești superstițios și vrei să fii ferit de necaz și ghinion tot anul, atunci nu te certa cu nimeni și nu lăsa nimic să te întristeze pe 7 ianuarie, de Sf Ion 2023. Tradiția populară spune că toți cei care se ceartă sau se mâhnesc în ziua Soborului Sfântului Ioan Botezătorul vor avea parte de tristețe și motive de supărare tot anul.
Ziua de Sf Ion 2023 se începe cu un obicei despre care se spune că te va feri de boli și te va ține sănătos tot anul.
Cu agheasma mare se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului.
Prin stropirea sau gustarea din Agheasmă, creştinul nădăjduieşte curăţire de toată întinăciunea, ferire de rele, binecuvântare şi sfinţire. „
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ion 2023. Atrage ghinion și mare necaz
În ziua Sf Ion 2023, dată marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase, nu se dă cu mătura. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei și orice activitate în casă sau gospodărie trebuie lăsată pe ziua următoare.
La sate se respectă sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice
De Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, se strânge pomul împodobit de Crăciun și se împart dulciuri pentru copiii sărmani.
În anumite zone se spune că și pe data de 7 ianuarie e bine să fie evitat consumul de vin roșu, care amintește de sângele vărsat în ziua în care a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.