Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 26 octombrie 2024: Femeile NU trebuie să se machieze!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 oct 2024, 16:00

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 26 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Sărbătoarea din data de 26 octombrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 26 octombrie! 

Calendar ortodox 26 octombrie 2024

Sărbătoare 26 octombrie. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie în calendarul ortodox, iar alături de aceasta se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în Tesalonic, în perioada în care se aflau la conducere împărații Dioclețian și Maximian, ce au ajuns cunoscuți pentru ura pe care o aveau pentru creștini și nenumăratelor prigoane pe care le-au început împotriva acestora. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a făcut parte dintr-o familie nobilă din Macedonia, tatăl său fiind prefectul Tesalonicului.

Părinții sfântului erau creștini, iar de frica împăraților, aceștia l-au botezat pe ascuns pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Pe parcursul vieții sale, acesta a ajuns să fie înconjurat de tainele Domnului, motiv pentru care oamenii din jur au ajuns să îl aprecieze pentru credința sa. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a rămas fără părinți de la o vârstă fragedă, iar acesta și-a dedicat viața armatei.

Citește și: Fetele ce nu urmează această superstiție riscă să rămână nemăritate! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir 2024

Acesta a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către însuși Maximian Galerius, în locul tatălui său ce a trecut la cele veșnice. Deși titlurile acestuia erau deosebite, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a pus mereu pe primul loc credința creștină și purificarea sufletului. Acesta observa îndeaproape cum creștinii erau uciși și chinuiți pentru credința lor, însă continua să propovăduiască Evanghelia locuitorilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Împăratul Cezar Galerius a stat câteva zile în Tesalonic pentru a fi aclamat de popor și pentru a aduce jertfă zeilor, zile în care păgânii au început să se plângă de credința Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Acesta a ordonat ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să fie prins și aruncat într-o temniță umedă. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost ucis în temniță, după ce soldații i-au înfipt o suliță în coastă, asemenea Mântuitorului. 

Creștinii din acea vreme au avut grijă ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să fie înmormântat creștinește, iar cu trecerea timpului, din mormântul acestuia au început să curgă picături de mir frumos mirositor, fiind astfel cunoscut drept Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, potrivit pravila.ro.

Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri la data de 26 octombrie 2024, astfel încât să se asigure că o să aibă parte de noroc în viața lor.

Se crede că este bine ca oamenii să se culce înainte de miezul nopții pentru a fi energici pe parcursul anului, în caz contrat vor fi mahmuri tot anul. Nu este recomandat ca femeile să se machieze, să se coafeze sau să se îmbrace prea elegant de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, deoarece se crede că astfel atrag momente dificile în gospodărie și în relația amoroasă pe care o au.

Nu este indicat ca la data de 26 octombrie 2024 să spălăm, să facem curat sau să gătim mâncare la cuptor, potrivit alba24.ro.

Sărbătoare 26 octombrie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, pomenit pe 26 octombrie în calendarul creștin

Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul Lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin.

Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurința și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câștiga fericirea veșnică.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cantând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: "Aleluia." Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvintează-mă și pe mine, ca să ma pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi și mie harul să fiu în viata o plăcuta mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda și rugăciunea mea. Amin.