Sfantul Mare Mucenic Gheorghe: Traditii, obiceiuri superstitii! Iata ce nu trebuie sa faceti astazi, pentru a nu avea parte de necazuri in restul anului!

Autor: D.I.
Actualizat: 23 apr 2020, 12:20

Creştinii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. Cu toate acestea istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului. El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.

Traditia ortodoxa este ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. De numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe a fost legata o intreaga istorisire care dovedeste cat de puternica a fost credinta Mucenicului, atat de pusa la incercare prin nenumarate si groaznice torturi fizice si psihice.

Dupa anul 303, imparatul Diocletian, pagan, incurajat de cumnatul sau Galeriu, a pornit prigoana impotriva crestinilor. Pana la Edictul de la Milan, cand imparatul Constantin avea sa confere legalitate crestinismului, credinciosii au fost supusi la multe cazne daca nu voiau sa-l lepede pe Hristos pentru idoli si o viata inchinata idolatriei.

Demn de viata unui Mucenic, Sfantul Gheorghe a aratat fatis imparatului Diocletian ca nu va abandona credinta in Dumnezeu, fapt pentru care imparatul l-a aruncat in temnita.

Supliciile la care a fost supus Mucenicul Gheorghe sunt multe. Numai credinta, spre mirarea chiar si a celor ce-l bateau fara mila, l-au pastrat integru pe Mucenic. In timpul intemnitarii sale, Sfantul Gheorghe a inviat un mort, fapt ce a intors-o la credinta pe imparateasa Alexandra. Minunile Sfantul Gheorghe sunt multe. A murit ca un martir, imparatul poruncind sa i se taie capul.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe: Traditii, obiceiuri superstitii!

In tradiția populară, Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca Sân-George său Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor.

In credinta populara se zice ca atunci cand broastele canta pentru prima data, Sfantul Gheorghe ia cheile de la Samedru (Sfantul Dumitru) si deschide portile naturii catre viata.

In unele zone, in ziua de Sf. Gheorghe, barbatul pune ramuri verzi la stalpii portilor, la ferestre si usi, la grajduri si gradini, dar si la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forte malefice.

Aceste ramuri se pastrau apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dadeau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Se zice ca fetele mari daca priveau intr-o galeata cu apa la miezul noptii, in ajunul zilei de Sangeorz, isi puteau vedea ursitul. In unele zone ale tarii, fetele impleteau cununi verzi si le presarau pe ulita. Apoi urmareau ce feciori calca pe ele.

Daca baietii pe care ii indrageau nu calcau cununele, era semn ca fetele urmau sa se marite in acel an.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Apoi coronitele erau pastrate peste an pentru vraji de dragoste. In alte zone, fetele mergeau in ziua de Sf. Gheorghe in padure pentru a aduna matraguna, apoi atarnau plantele sub streasina pentru a avea petitori bogati.

Si feciorii aveau ritualurile lor. In ziua de Sf. Gheorghe plecau in cautarea ierbii fiarelor, planta miraculoasa care deschide orice lacat. De asemenea, in ajun, flacaii puneau intr-o dumbrava, intr-un loc ascuns o galeata cu apa. Apoi, la rasaritul soarelui, in ziua de Sf. Gheorghe, plecau sa vada galeata. Daca in galeata gaseau iarba verde, era semn ca flacaul se va insura in acel an cu fata care ii era draga. Daca era ceva uscat, era semn ca nu se insoara in acel an. Iar daca gasea pamant, era semn rau si se credea ca feciorul va muri curand.

Citeste si: Rugăciune puternică. Ruga către Iisus Hristos, de rostit la începutul săptămânii

In unele zone se zice ca cine doarme in ziua de Sfantul Gheorghe, va dormi tot anul.

O alta traditie din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune ca cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic si mai sanatos intreaga vara.

In ziua de Sangeorz, se aleg ciobanii care urmeaza sa ia in primire oile pana la sarbatoarea de Sf. Dumitru.

Gunoiul adunat in ziua de Sf. Gheorghe se pune la radacina pomilor, pentru a rodi.

Se zice ca data in dimineata de Sf. Gheorghe e multa roua, anul va fi imbelsugat.