Sfântul Mina, denumit și Ocrotitorul celor păgubiți, este sărbătorit de către ortodocși pe data de 11 noiembrie, în timp ce romano-catolicii îl sărbătoresc pe data de 24 noiembrie, conform adevărul.ro.
Sfântul Mina, Ocrotitorul celor Păgubiți, este sărbătorit pe 11 noiembrie
Sfântul Mina este cunoscut de către creștinii ortodocși ca fiind sfântul care îi ocrotește pe cei păgubiți, este grabnic ajutător celor nedreptățiți, în procese și celor care au pierdut ceva sau au fost înșelați.
Sute de oameni, fiecare având durerea pierderii a ceva, sunt prezenți în fiecare an, pe data de 11 noiembrie, la Biserica Sfântului Mina din București, având credința că vor recupera ce au pierdut, dacă se vor ruga la Moaștele Sfântului.
Sfântul Mina este de origine egipteană și s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. Acesta a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian. A rămas orfan pe când era copil.
Sfântul Mina a ajuns în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, a părăsit armata și s-a retras în deșert, dedicându-se vieții pustnice. După puțin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.
Din anul 1874, biserica "Sfântul Mucenic Mina" din București păstrează fragmente din moaștele Sfântului Mina.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Credincioșii ortodocși se pot închina la moaștele Sfântului Mina și în Catedrala mitropolitană din Iași. În această Catedrală, printre moaștele celor 32 de sfinți, se află și un fragment din moaștele Mucenicului Mina.
Rugăciunea Sfântului Mina pentru îndeplinirea dorințelor
„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție.
Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.
Fiindcă ne-am încredințat ca și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserica ta și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?
Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile lăcașuri.
Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”