Sfântul Pantelimon rugăciune. Rugăciune pentru tămăduire către Sfântul Pantelimon

Author: Andrei Ionescu
Sfântul Mucenic Pantelimon
Sursa: doxologia.ro

Sfântul Pantelimon se sărbătorește pe 27 iulie. Iată o rugăciune pentru tămăduire către Sfântul Pantelimon.

UPDATE  Sfântul Pantelimon, care se sărbătorește pe 27 iulie 2021, este unul dintre sfinții la care se roagă cel mai des credincioșii aflați în suferință.

Sfântul Pantelimon, patronul spiritual al medicilor și protectorul bolnavilor, este invocat des de către cei bolnavi.

Kanald.ro vă prezintă Rugăciunea Preasfinţitului Eremei (Schimnicul) către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, așa cum este publicată ea pe portalul ortodox doxologia.ro

Sfântul Pantelimon rugăciune. Rugăciunea Preasfinţitului Eremei (Schimnicul) către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (vindecătorul de boli)

"O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...


Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin", este textul rugăciunii pentru tămăduire pe care credincioșii i-o adresează Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, patronul spiritual al medicilor și protectorul bolnavilor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Sfântul Pantelimon
[Sursa: doxologia.ro]

Citeste si:// SFÂNTUL ILIE 2021// Pe ce dată este Sfântul Ilie? Tradiții si superstiții! NU trebuie să faci asta de Sfântul Ilie!

Sfântul Pantelimon rugăciune. Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 275 d.Hr, în orașul Nicomidia din Bitinia, ce făcea parte din Imperiul Roman de Răsărit. 

Educat de mama sa, Sf. Eubula, în spiritul credinței creștine, Sfântul Pantelimon, pe numele său Pantoleon, s-a îndepărtat de învățăturile creștine pe care i le-a dat mama lui după moartea acesteia.

Regăsirea credinței avea să se facă prin bătrânul preot Ermolae, pe care l-a cunoscut după ce a fost trimis de tatăl lui la școlile vremii. Cu ajutorul preotului Ermolae Sfântul Mucenic Pantelimon a devenit medic, însă, la îndemnul lui, a pus întotdeauna credința deasupra medicinei.

Așa cum l-a învățat preotul Ermolae, care a devenit episcop al bisericii din Nicomidia, Sfântul Pantelimon a considerat mereu că cel dintâi medic este Iisus Hristos.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a sfârșit ca martir, fiind decapitat, la vârsta de 30 de ani, în anul 305 d.Hr.

Citeste si: Sarbatoare, joi, 15 iulie 2021. Cine a fost, de fapt, Sfantul Vladimir si ce detalii a consemnat Biserica Ortodoxa despre viata Sa!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.