Sfântul Proroc Ilie 2023: Tradiții și obiceiuri care se păstrează în această zi. Ce rugăciune este bine să citești de Sfântul Ilie?

Author: Cristina Mocanu

Pe data de 20 iulie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie.

Ce este bine și ce nu este bine să faci de Sfântul Proroc Ilie. Tradiții și obiceiuri pe care românii încă le mai păstrează.

Tradiții și obiceiuri păstrate de români de Sfântul Ilie

Sfântul Ilie se sărbătorește în Calendarul Ortodox în fiecare an pe data de 20 iulie. Sf. Ilie este cinstit de creștini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiții şi datini.

Citește și: La mulți ani Ilie: Mesaje, urări și felicitări de de ziua Sfântului Proroc Ilie 2023

Înainte cu o zi de sărbătoarea Sfântului Ilie, se spune că fetele trebuiau să se ducă noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă, iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoși.

Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Pe timpuri, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, la sate, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări și de asemenea, erau adunate și plantele întrebuințate la vrăji şi farmece.

 Se spune că nu este bine să mănânci mere până în această zi, iar în noaptea de Sfântul Ilie, cel care a păstrat tradiția, poate observa cum se deschid cerurile.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Se mai spune că până în această zi nu este bine să scuturi sau să bați merele pentru că pot apărea furtuni.

Tot astăzi, dacă tună alunele se strică, iar fructele devin viermănoase și se strică.

De Sfântul Ilie oamenii nu merg la câmp de teamă să nu îl supere pe Sfânt și să arunce cu fulgere asupra lor.

Citește și: Calendar Ortodox 20 iulie 2023: Sfântul Ilie, sărbătoare cu cruce roșie joi. Ce e bine să dai de pomană în ziua Sf Ilie, aducătorul de ploi

Rugăciunea pe care este bine să o citești de Sfântul Ilie pentru a fi sănătos tot anul?

„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năprasnice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Sursă: crestinortodox.ro

 

Taguri: