Sfantul Spiridon 2020. Ce nu au voie femeile sa faca in aceasta zi de mare sarbatoare crestina, pentru a nu atrage necazuri asupra lor!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 iul 2022, 03:50
Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic.

Sfantul Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. Iata ce nu trebuie să faci în această zi!

Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Spiridon al Trimitundei pe data de 12 decembrie, in fiecare an. Anul acesta sarbatoarea pranuirii Sfantului Spiridon va pica in zi de sambata, cand Biserica ortodoxa a acordat dezlegare la peste pentru credinciosii care tin Postul Craciunului.

S-a mentionat de-a lungul timpului despre Sfantul Spiridon ca este Sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu evlavie, smerenie si dragoste. Astfel, precum se cunoaste deja, Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in catedrala cea mare din insula Corfu, in Grecia, este un mare facator de minuni si grabnic ajutator la vreme de necazuri si boli.

Cine a fost Sfantul Spiridon al Trimitundei sau "Sfantul calator"

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, potrivit crestinortodox.ro.

Sfantul Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, el participând şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.
Mai tariu, in jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o perioadă.

Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, Moaştele acestuia au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în prezent.
Potrivit traditiei crestine, Sfântul Spiridon obisnuieste sa plece din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu evalvie şi cu dragoste. Alergând prin toată lumea să îi ajute pe cei care au nevoie de el, Sfântul îşi toceşte periodic încălţăminte, nişte papuci din mătase.

Astfel, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe 12 decembrie. Iar hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
Datorită minunilor săvârşite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost denumit şi ”Sfântul călător”. Se spune că din când în când moaştele sale dispar din biserica din Corfu pentru scurte perioade de timp, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările sunt tocite, având urme de pământ şi iarbă.

Sfântul Spiridon 12 decembrie 2020

Ce nu au voie sa faca femeile in ziua praznuirii Sfântului Spiridon, pe 12 decembrie

Sarbatoarea pomenirii Sfântului Spiridon este de regula respectata cu sfintenie mai ales de catre gospodinele credincioase, întrucât el face multe minuni, şi bune şi rele. Astfel că cei ce îl cinstesc au parte numai lucruri bune, iar cei ce nu‑l respecta capătă lucruri rele. Se spune că îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe cei bolnavi. De Sfântul Spiridon se face agheasmă, care e benefica pentru bolile grave.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului Sfântului Spiridon, femeile nu prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă; în această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.

Sfântul Spiridon este considerat grabnic ajutator in vindecarea multor boli primejdioase. Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2020. Iata ce sarbatori importante urmeaza pentru credinciosii crestin-ortodocsi in ultima luna a anului!

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020