Sfântul Vasile: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 1 ianuarie 2025. Rugăciunea rostită azi ne ajută să dezlegăm farmecele! E onomastica tuturor românilor care îi poartă numele

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 1 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile.

Sărbătoarea din data de 1 ianuarie 2025 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Vasile.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 1 ianuarie! Ne ajută să dezlegăm blesteme, farmecele sau vrăjile.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2025

Sărbătoare 1 ianuarie 2025. Sfântul Vasile este prăznuit în fiecare an pe data de 6 decembrie în calendarul ortodox, iar alături de aceasta se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 329, iar acesta a făcut parte dintr-o familie numeroasă, având patru surori și cinci frați. Acesta a avut parte de o educație aparte din partea tatălui său, care i-a devenit profesor. Ulterior, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a studiat a Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, unde a reușit să descopere toate secretele credinței păgâne.

În anul 356 se întoarce în orașul său natal și devine profesor de retorică. Sora Sfântului Vasile îl ajută să se apropie de Dumnezeu și să renunțe la credința pe care o avea. Episcopul Cezareii, Dianius, l-a încurajat pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare să accepte o slujbă bisericească. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a ales să își perfecționeze cunoștințele despre credința lui, astfel a vizitat mai multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia.

Întors în Pont, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare înființează o mănăstire pe malul Iris-ului. Sufletul milostiv al acestui Sfânt l-a ajutat să înființeze mai multe spitale, locuri în care să fie adunați cei înfometați și abandonați. În anul 370 a fost ales Arhiepiscop al Cezarei, într-o perioadă dificilă și delicată pentru Biserică, deoarece ereticii lui Arie și Macedonie se răzvrăteau împotriva creștinilor, fiind susținuți de împăratul Valens.

Cu toate acestea, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a luptat necontenit pentru apărarea dogmei Sfintei Treimi, motiv pentru care a trecut prin mai multe chinuri din partea împăratului. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice la data de 1 ianuarie 379, în Cezareea Capadociei, potrivit pravila.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce decizie s-a luat cu privire la vârstnicii cu pensie de până la 2.265 lei? Schimbarea încă se dezbate

Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri în prima zi a anului 2025, astfel încât să aibă parte de noroc pe tot parcursul anului. Este important ca de Sfântul Vasile să vărsăm vin pe masă, să spargem un pahar alb sau să răsturnăm o cutie de chibrituri pentru ca norocul să ne urmeze pe parcursul anului. Putem atrage norocul și dacă dăm de pomană unei persoane sărace, potrivit stirileprotv.ro.

Sărbătoare 1 ianuarie 2025

Canon de rugăciune pentru Sfântul Vasile, pomenit pe 1 ianuarie în calendarul creștin

Slavă sfântului ce-a dus vestire
De dumnezeiască legiuire,
Lumii, spre creștină rânduire,
Sufletul să aibă mântuire.

De-aceea te rog ca pe-un Părinte,
Sfinte Ierarh Vasile cel Mare,
Să ne faci cugetele smerite;
Pentru creștinească îndreptare!

Citește și: Felicitări și urări de Sfântul Vasile 2023. Mesaje de La mulți ani pentru Vasile și Vasilica

Preoțească binecuvântare
Ai pus în lumina Sfintei Treimi
Și rugă în moliftele tale,
Să dezrobești sufletul de patimi.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi,
Să ne mântuiască sufletele,
Curați să fim în lumea de apoi
Și mântuiți de păcate grele!

Milostivire și-nțelepciune
Dăruiește sufletelor noastre,
Pentru îndreptare, fapte bune
Și-nfrânarea celor stricăcioase.
Amin!