În perioada sărbătorilor de iarnă, alcoolul este mereu prezent pe mese şi există mai multe trucuri pentru cei care își doresc să savureze un pahar de vin, fără să aibă probleme. Într-un interviu pentru Digi24, medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut o serie de declarații despre consumul de alcool.
Cum să bei fără să te îmbeţi
Conform specialistului în nutriţie, femeile trebuie să consume mai puţin.
“Despre vin, este o chestiune despre cum să nu te îmbeți. Din punct de vedere metabolic, digestiv, într-un stomac plin se acoperă locurile de absorbție ale alcoolului, mai ales dacă e plin cu un pic de preparate grase, de asta depinde absorbția lui în sange.
Cum se metabolizează alcoolul
Moleculele de alcool difuzează prin mucoasa stomacului, iar apoi se duc direct în sânge. Astfel, pe stomacul gol, simțim alcoolul încă de la primele guri. Un stomac plin întârzie absorbția alcoolului, deci ne îmbătăm mai lent.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În mod normal, ficatul nostru metabolizeaza cam 15 miligrame de alcool pe ora. Astfel, ar fi bine sa nu fie foarte dese paharele cu alcool. Pentru femei va fi mereu un pahar în minus, fata de barbati, pentru ca au mai puțină enzima. Este o strategie bună să bem în cantităţi mici pe durata unei zile, pentru a da organismului timp să metabolizeze alcoolul.
Citeste si: Superstiţii de Anul Nou 2021! Despre casa şi bunăstare de la Lidia Fecioru şi Mihai Voropchievici
“Alcoolul este toxic. Este perceput de organism ca un element de care trebuie să scape repede. Avem nevoie de apă ca să ajutăm ficatul și rinichii să elimine acest alcool. Ar fi bine, ca la fiecare pahar de alcool să avem două pahare de apă. Iar la această paritate, chiar funcționează bine. Mai este un lucru important, cantitatea totală de alcool. E bine să bem cafea. Este un excelent digestiv și protejează distrugerea celulelor nervoase.
Citeste si: Cele mai frumoase spectacole de artificii din lume