Sfatul nutriţionistului Mihaela Bilic pentru sărbătorile de iarnă: Cum poţi să bei fără să te îmbeţi

Author: Elena Padure
Actualizat: 19 iul 2022, 20:10
Cum sa bei fara sa te imbeti

Nutriţionistul Mihaela Bilic le vine în ajutor celor care vor să evite excesele de sărbători. Ce sfaturi a oferit ea românilor înainte de Revelion

În perioada sărbătorilor de iarnă, alcoolul este mereu prezent pe mese şi există mai multe trucuri pentru cei care își doresc să savureze un pahar de vin, fără să aibă probleme. Într-un interviu pentru Digi24, medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut o serie de declarații despre consumul de alcool.

Cum să bei fără să te îmbeţi

Conform specialistului în nutriţie, femeile trebuie să consume mai puţin. Cu toţii trebuie să bem în cantități mici şi în paralel cu destulă apă. Doar așa vom putea evita efectele neplăcute. 

“Despre vin, este o chestiune despre cum să nu te îmbeți. Din punct de vedere metabolic, digestiv, într-un stomac plin se acoperă locurile de absorbție ale alcoolului, mai ales dacă e plin cu un pic de preparate grase, de asta depinde absorbția lui în sange.

Stomacul nu are capacitate de absorbție, cu excepția alcoolului.” a spus Mihaela Bilic. 

Cum se metabolizează alcoolul

Moleculele de alcool difuzează prin mucoasa stomacului, iar apoi se duc direct în sânge. Astfel, pe stomacul gol, simțim alcoolul încă de la primele guri. Un stomac plin întârzie absorbția alcoolului, deci ne îmbătăm mai lent.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În mod normal, ficatul nostru metabolizeaza cam 15 miligrame de alcool pe ora. Astfel, ar fi bine sa nu fie foarte dese paharele cu alcool. Pentru femei va fi mereu un pahar în minus, fata de barbati, pentru ca au mai puțină enzima. Este o strategie bună să bem în cantităţi mici pe durata unei zile, pentru a da organismului timp să metabolizeze alcoolul.

Citeste si: Superstiţii de Anul Nou 2021! Despre casa şi bunăstare de la Lidia Fecioru şi Mihai Voropchievici

“Alcoolul este toxic. Este perceput de organism ca un element de care trebuie să scape repede. Avem nevoie de apă ca să ajutăm ficatul și rinichii să elimine acest alcool. Ar fi bine, ca la fiecare pahar de alcool să avem două pahare de apă. Iar la această paritate, chiar funcționează bine. Mai este un lucru important, cantitatea totală de alcool. E bine să bem cafea. Este un excelent digestiv și protejează distrugerea celulelor nervoase. O ceașcă de cafea amară după masă stimulează activitatea bilei, și atunci ajută la eliberarea sarurilor biliare mai rapid”, a concluzionat nutriţionista.

Citeste si: Cele mai frumoase spectacole de artificii din lume