Prof. Univ. Dr. Marin Burlea, seful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului “Sfanta Maria” din Iasi si Presedintele Societatii Romane de Pediatrie, a vorbit intr-un material aparut intr-o publicatie de profil, despre importanta nutritiei in perioada copilariei si despre pasii esentiali pentru o alimentatie sanatoasa la copii.
Potrivit acestuia, modelul parintilor reprezinta oportunitatea ideala de a promova un comportament alimentar pozitiv care presupune urmatoarele:
- Mese relaxante impreuna cu familia;
- Parintii sa decida calitatea, iar copiii – cantitatea;
- Sa se ofere celor mici alimente din toate cele 5 grupe alimentare, zilnic;
- Sa se respecte regula celor 3 mese principale+ 2 gustari, in fiecare zi;
- Sa se consume 6 – 8 pahare de lichide pe zi;
- Sa se administreze vitamina D (dupa consultul pediatrului);
- Sa se respecte gusturile si preferintele copiilor – (daca nu le place, nu trebuie obligati sa manance);
- Cei mici sa nu se rasplateasca mancarea si bautura, ci cu atentia;
- Sa existe o limitare pentru mancarea prajita, chipsuri, prajituri, biscuiti;
- Sa fie interzise: sucurile cu zahar, bauturile acidulate, sucul de fructe, ceaiul, cafea, nucile intregi si alimentele mici, rotunde care se pot aspira;
- Sa se incurajeze activitatea fizica, timp de cel putin 3 ore, in fiecare zi si 12 ore de somn.