Sfaturi pentru a fi un tata mai bun - Acestea sunt aspecte vitale!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 iun 2023, 11:19

Primii ani sunt cea mai dinamică perioadă a vieții, producând peste un milion de conexiuni neuronale în fiecare secundă

Sursa: PixaBay

Primii ani sunt cea mai dinamică perioadă a vieții, producând peste un milion de conexiuni neuronale în fiecare secundă

Primii ani sunt cea mai dinamică perioadă a vieții, producând peste un milion de conexiuni neuronale în fiecare secundă. Pentru părinți sau îngrijitori, această perioadă oferă o oportunitate minunată de a avea un impact asupra vieții copiilor, permițându-le acestora să vadă și să experimenteze relațiile și lumea ca fiind echilibrate, sigure și pline de iubire.
Printr-o conexiune plină de iubire, copiii învață ce înseamnă să fii o persoană bună, să fii slab și puternic, să fii vulnerabil, să îți asumi riscuri sigure, să faci greșeli și să repari și să autoreglezi rănile, furia și alte sentimente puternice.


Acestea sunt lecții neprețuite care pot trăi în copilul dumneavoastră și care oferă o bază solidă de la care să construiască un sine și relații sigure și iubitoare.

Creșterea și dezvoltarea copiilor

Tații oferă copiilor experiențe diverse și pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării și bunăstării lor pe termen lung. Un sondaj efectuat în Statele Unite pe un eșantion de aproximativ 2.200

de părinți a constatat că 90% dintre tați s-au identificat cu afirmația că a fi părinte este cea mai mare bucurie a lor. Interesant este faptul că 76% au afirmat că aceasta a fost și cea mai mare provocare pentru ei. Sondajul a fost realizat de organizația non-profit americană Zero to Three, care lucrează pentru a sprijini legăturile timpurii dintre îngrijitori și bebeluși și copii mici.
Încă de la naștere, copiii învață cum să se implice fizic în lume și să își miște corpul pentru a face lucrurile să se întâmple.
Prin intermediul unei îngrijiri fizice și emoționale adaptate, ei experimentează o bază sigură și dezvoltă un sentiment de siguranță a lumii. Ei se simt văzuți și auziți. Acest lucru le permite copiilor, la rândul lor, să crească pentru a sprijini dezvoltarea unor relații semnificative, iubitoare și de încredere. Pentru un copil, acest lucru depinde de experimentarea unui sine iubitor vulnerabil al îngrijitorului, care apare și este prezent emoțional cu el.

Pe măsură ce copiii mici și copiii mai mici încep să exploreze lumea mai independent, se bucură de jocul dur și tumultuos și învață limitele, cum să respecte regulile și abilitățile socio-emoționale.
Cercetările au constatat că tații implicați în viața copiilor lor tind să le pună mai multe întrebări, ceea ce crește semnificativ abilitățile de comunicare și dezvoltarea limbajului copilului.
Tații își împing adesea copiii să treacă peste sentimentele dificile atunci când aceștia vor să renunțe și, astfel, îi ajută să își dezvolte reziliența.
Ei sprijină gândirea și rezolvarea problemelor, adesea modelând și explicând raționamentul sau deciziile pentru îndeplinirea unei sarcini. Acest lucru sprijină dezvoltarea gândirii critice și a abilităților funcției executive.
Fie că sunteți tată, părinte sau îngrijitor sau vă gândiți să deveniți unul, iată câteva modalități de a împărtăși dragostea și conexiunea cu copilul dumneavoastră mic.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfaturi pentru a fi un tata mai bun

1. Ascultaț i: Copiii învață intensiv de la naștere până la vârsta de trei ani, în moduri pe care părinții nu și le pot imagina. Creați spațiu și timp pentru a privi, a aștepta, a vă minuna și a asculta modul în care copilul dumneavoastră percepe lumea. Permiteți-vă să simțiți și să explorați magia lumii prin ochii copilului dumneavoastră. Acest lucru îi va oferi copilului dumneavoastră experiența de a se simți văzut și auzit, de a ști că este important și demn de iubire. Acest lucru vă va ajuta să formați o legătură de încredere și siguranță cu ei.
2. Împărtășiți: Creați încredere împărtășindu-vă pe voi înșivă: cine sunteți, ce iubiți, istoria și copilăria voastră. Copiii caută conexiunea încă de la naștere, cu mult înainte de a putea vorbi. Comunicați și vorbiți cu bebelușul și copilul dumneavoastră mic, iar ei vor învăța despre lume. În calitate de oameni, împărtășirea sentimentelor și experiențelor noastre și asumarea riscului de a fi vulnerabili este importantă pentru a construi conexiuni semnificative și pline de iubire. Există putere și frumusețe în darul vulnerabil al tău.
3. Joaca: Încă din copilărie, copiii învață prin joc. Acesta este modul în care înțeleg, procesează și dau sens lumii. Joaca este distractivă și captivantă și permite o conexiune armonioasă, iubitoare și receptivă. Implică-te și joacă-te cu copilul tău în moduri adecvate dezvoltării.
Luați în considerare ceva care îl interesează pe copilul dumneavoastră și, de asemenea, împărtășiți cu el ceea ce vă place. Împărtășirea jocului poate ajuta la construirea unei relații de iubire și încredere care va dura o viață întreagă.
4. Ora de poveste: Citirea și împărtășirea de povești (reale sau imaginare) este o modalitate minunată de a vă conecta și de a împărtăși un timp de îmbrățișare iubitoare. Acest lucru este important pentru copii pentru a crea o dragoste pentru lectură și pentru a dezvolta abilitățile de ascultare, gândire critică și alfabetizare și pentru a experimenta un timp calm și relaxant împreună, simțindu-se în siguranță și conectați. De asemenea, s-ar putea să descoperiți momente magice strălucitoare atunci când copilul dvs. își împărtășește lumea cu dvs.
5. Aventură și explorare: Atunci când copiii sunt preșcolari și mai mari, imaginarea unei lumi și construirea unui fort este incitantă. Acest tip de joc deschis, folosind obiecte simple din jurul casei, dezvoltă raționamentul spațial și abilitățile de rezolvare a problemelor. Montarea unui cort sau privitul la lună le permite copiilor să vadă, să audă și să experimenteze lumea dintr-o nouă perspectivă.
6. Modelează dragostea: Fiți intenționat cu privire la modul în care vă trăiți viața, la ceea ce îi arătați copilului dumneavoastră și la modul în care îi tratați pe cei pe care îi iubiți împreună cu copilul dumneavoastră. Nu uitați că ei vă privesc și învață de la dumneavoastră tot timpul. Fiți cel mai bun tată sau îngrijitor care puteți fi.

Citește și: Tăticii trebuie să aduca obiceiuri sănătoase in viața lor pe măsură ce îmbătrânesc?

Citește și: Factorul tătic: Cum sprijină tații dezvoltarea copiilor?

Citește și: Respirația bucală ar putea să vă strice somnul! Cum să o remediați?