Sfaturi pentru interviuri: 10 moduri de a îmbunătăți performanța la interviu

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 02:50

Sfaturi pentru interviuri: Sfaturi pentru interviuri: 

Sursa: PixaBay

Știți cum să vă prezentați în fața unui intervievator? Urmați aceste 10 sfaturi de interviu pentru a vă spori șansele de a obține postul.

A sosit ziua: Ați găsit un loc de muncă minunat pe internet, ați aplicat și ați primit un telefon de la o persoana care dorește să vă întâlnească. Felicitări! Dar munca ta abia acum începe. Chiar acum, ai nevoie de câteva sfaturi pentru interviu. Din fericire pentru tine, avem câteva bune.

Chiar și cei mai deștepți și mai calificați solicitanți de locuri de muncă trebuie să se pregătească pentru interviul de angajare.

De ce, vă întrebați? Abilitățile de interviu se învață și nu există a doua șansă pentru a face o primă impresie bună. Aceste 10 sfaturi de interviu vă vor învăța cum să răspundeți la întrebările de la interviu și cum să convingeți managerul angajator că sunteți cel potrivit pentru postul respectiv.

Practicați o bună comunicare nonverbală

Este vorba de a demonstra încredere: stați drept, stabiliți contactul vizual și conectați-vă cu o strângere de mână fermă.

Această primă impresie nonverbală poate fi un început grozav- sau un sfârșit rapid- al interviului dumneavoastră.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Îmbrăcați-vă în funcție de post sau de companie

Codurile vestimentare casual din ziua de azi nu vă dau permisiunea de a vă îmbrăca așa cum se îmbracă "ei" atunci când susțineți un interviu. Este important să știți ce să purtați la un interviu și să fiți bine aranjat. Dacă purtați un costum sau ceva mai puțin formal depinde de cultura companiei și de postul pe care îl căutați. Dacă este posibil, sunați pentru a vă informa despre codul vestimentar al companiei înainte de interviu.

Ascultați

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru interviu: Ascultați. Încă de la începutul interviului, intervievatorul vă oferă informații, fie direct, fie indirect. Dacă nu le auziți, pierdeți o oportunitate majoră. Bunele abilități de comunicare includ ascultarea și faptul că trebuie să îi dați de înțeles persoanei că ați auzit ceea ce s-a spus. Observați-vă interlocutorul și aliniați-vă la stilul și ritmul acestuia.

Nu vorbiți prea mult

A-i spune intervievatorului mai mult decât trebuie să știe ar putea fi o greșeală fatală. Atunci când nu v-ați pregătit din timp, este posibil să divagați atunci când răspundeți la întrebările de la interviu, uneori vorbind chiar despre faptul că ați pierdut postul. Pregătiți-vă pentru interviu citind anunțul de angajare, potrivindu-vă abilitățile cu cerințele postului și relatând doar aceste informații.

Nu fiți prea familiarizat

Interviul este o întâlnire profesională pentru a vorbi despre afaceri. Nu este vorba de a vă face un nou prieten. Nivelul dumneavoastră de familiaritate trebuie să imite comportamentul intervievatorului. Este important să aduceți energie și entuziasm la interviu și să puneți întrebări, dar nu vă depășiți rolul de candidat în căutarea unui loc de muncă.

Folosiți un limbaj adecvat

Este de la sine înțeles că trebuie să folosiți un limbaj profesional în timpul interviului. Fiți atenți la orice cuvinte de argou nepotrivite sau referiri la vârstă, rasă, religie, politică sau orientare sexuală- aceste subiecte vă pot trimite foarte repede pe ușă.

Nu fiți încrezut

Atitudinea joacă un rol cheie în succesul interviului dumneavoastră. Există un echilibru fin între încredere, profesionalism și modestie. Chiar dacă faceți o performanță pentru a vă demonstra abilitățile, încrederea excesivă este la fel de rea, dacă nu chiar mai rea, ca și faptul de a fi prea rezervat. Toate sfaturile de interviu din lume nu vă vor salva dacă veți părea neplăcut să lucrați cu dumneavoastră.

Aveți grijă să răspundeți la întrebări

Atunci când intervievatorii vă cer un exemplu despre un moment în care ați făcut ceva, vă pun întrebări de interviu comportamentale, care sunt concepute pentru a obține o mostră a comportamentului dumneavoastră din trecut. Dacă nu reușiți să relatați un exemplu specific, nu numai că nu răspundeți la întrebare, dar pierdeți și o ocazie de a vă dovedi abilitățile și de a vorbi despre competențele dumneavoastră.

Puneți întrebări

Atunci când sunt întrebați dacă au întrebări, majoritatea candidaților răspund: "Nu". Răspuns greșit. O parte din a ști cum să iei un interviu este să fii pregătit să pui întrebări care să demonstreze interesul pentru ceea ce se întâmplă în companie. De asemenea, adresarea de întrebări vă oferă posibilitatea de a afla dacă acesta este locul potrivit pentru dumneavoastră. Cele mai bune întrebări vin din faptul că ascultați ceea ce vi se cere în timpul interviului și cereți informații suplimentare.

Nu păreți disperat

Atunci când susțineți un interviu cu abordarea "vă rog, vă rog să mă angajați", păreți disperat și mai puțin încrezător. Reflectați cei trei "C" în timpul interviului: rece, calm și încrezător.

Sfat bonus: Lucrați la răspunsurile dumneavoastră

Știți că puteți face treaba; asigurați-vă că și intervievatorul crede că puteți. O modalitate de a face acest lucru este să pregătiți răspunsuri bine gândite la întrebările pe care este foarte probabil să le pună. Aveți nevoie de ajutor în acest sens? Creați-vă un profil gratuit pe Monster. Ca membru, veți primi sfaturi pentru interviuri, sfaturi de carieră și informații despre căutarea unui loc de muncă, trimise direct în căsuța dvs. de e-mail, astfel încât să vă prezentați ca un candidat puternic și viabil. De la întrebările de spargere a gheții ("Vorbește-mi despre tine") la cele mai importante ("Care este cea mai mare slăbiciune a ta?"), sfaturile experților Monster te pot ajuta să elaborezi răspunsuri care să îți evidențieze abilitățile și dorința de a fi un candidat viabil.

Citeste si: 5 Trucuri vestimentare care te vor face să pari mai înaltă