Sfaturi pentru șoferii începători – asigurarea auto și importanța ei în primul an de șoferie

Autor: Oana Iosif
Actualizat: 21 mai 2021, 12:00

Felicitări! Tocmai ți-ai luat permisul și ești gata să renunți complet la a mai solicita ajutorul prietenilor, ai părinților sau a diverselor aplicații de ridesharing. Acum că te-ai alăturat deja clubului a milioane de șoferi, este probabil cazul să ți se aducă în față o serie de lucruri pe care trebuie să le cunoști și să le interiorizezi.

De la necesitatea unui CASCO pe lângă o obligatorie asigurare auto și până la aspecte mai practice legat de felul în care ar trebui să conduci, urmează să îți prezentăm în rândurile viitoare felul în care un calculator RCA te poate ajuta să găsești o ofertă de preț bună pentru o asigurare auto, raportat la experiența ta și la mașina pe care o conduci, dar și cum să te adaptezi traficului și celorlalți participanți mult mai experimentați decât tine.

Fiindcă ești la început, probabil că ești și puțin mai susceptibil la sfaturile pe care le auzi vehiculate prin mediul online, de la cunoscuți sau apropiați. Sfaturi privitoare la o asigurare auto. Este adevărat că un RCA este obligatoriu și fără el nu poți circula pe drumurile publice. Mai este adevărat și că dacă ești prins la volan fără o asigurare auto de tip RCA, riști să primești o amendă costisitoare și să ți se retragă plăcuțele.

Ca să nu ajungi în situația aceasta, ar fi bine să dai o căutare rapidă pe Google, să te uiți după un calculator RCA și să îți treci tu acolo toate datele tale, dar și ale mașinii pe care urmează să o conduci pentru a putea descoperi ce oferte există pe piață pentru situația ta și la ce prețuri să te aștepți în cazul unui RCA.

De ce e nevoie și de un CASCO?

Fiind în primul tău an de șoferie, instinctele tale nu sunt neapărat la fel de agile sau șlefuite precum ale unui șofer cu ceva ani de experiență la volan. Este posibil să nu fie așa în cazul tău și să te descurci excelent, însă un CASCO te poate ajuta și în situațiile mai puțin plăcute în care să zicem prin absurd că ți se vandalizează autoturismul în parcare, deci fără să fii neapărat implicat. Atunci e bine să ai un CASCO pe mașină, pentru a te scuti de orice plată pe care va trebui să o faci ca să repari mașina.

Când ești la început de drum este esențial să îți cunoști limitele

Adu-ți aminte când erai copil și învățai să mergi pe bicicletă. Mai mult ca sigur nu te-ai avântat să pedalezi fără să știi care e poziția corectă, cum să manevrezi ghidonul sau cum pui frână. Practic, îți știai limitele: ții ambele mâini pe ghidon, poziția pe șa trebuie să fie fixă și să îți limitezi în primă fază călătoriile în jurul cartierului în care locuiești.

La fel se întâmplă și când deprinzi aptitudini în ale condusului. Cheia este să te asiguri că adjectivele principale care te definesc în primele luni sau chiar în primii ani sunt precauția și atenția la ceilalți participanți la trafic. În principiu, nu trebuie să te lansezi pe șosele ca un besmetic, fără să conștientizezi că mai sunt și alții care vor să ajungă dintr-un punct în altul – la fel ca tine.

S-ar putea să observi că prietenii sau rudele cu ceva mai multă experiență în șoferie decât tine să facă lucruri periculoase la volan. Nu este ceva pe care să îl imiți. Spre exemplu, accelerarea în loc de încetinire la culoarea galbenă a semaforului ar putea funcționa dacă deja știi cum și cât să accelerezi în așa manieră în care să nu blochezi trecerea altor șoferi. Dar când nu ai suficientă experiență, poate fi doar periculos să te implici într-un astfel de comportament.

Alege pentru început momentele potrivite în care să poți șofa

Înainte de a face o călătorie rutieră lungă, asigură-te că ești complet confortabil să conduci până la serviciu sau într-o altă adresă pe care o cunoști foarte bine. Înainte de a începe să conduci noaptea, atunci când vizibilitatea redusă face ca șofatul să fie puțin îngreunat pentru cineva la început de drum, asigură-te că îți e confortabil să conduci ziua.

Respectă regulile de circulație și nu face demonstrații artistice până deprinzi cât de cât experiență

În primul rând respectă regula centurii de siguranță! Este foarte important ca atât tu ca șofer să dai tonul în mașină prin purtarea centurii de siguranță, tocmai pentru a-i încuraja și pe pasagerii tăi să o facă.

Oprește autoturismul la toate semnalele roșii ale semafoarelor și la semnele de circulație care indică oprire și nu uita să respecți limitările de viteză și cedează trecerea atât a pietonilor, cât și a altor vehicule atunci când e cazul.

Evită distragerile atunci când ești la volan și fii mereu concentrat la volan

Când te urci pentru primele dăți la volan, ar fi o idee să eviți să iei prieteni cu tine. Șofatul în compania prietenilor îți poate distrage atenția și poate crește riscul unui accident. Și știi că un accident e costisitor dacă nu ai CASCO.

În timp, vei căpăta suficientă experiență încât să poți conduce în compania prietenilor, să faceți glume și să vă distrați într-o drumeție cu mașina. Dar la început ar trebui să fii ceva mai precaut. Măcar până te vezi sigur pe tine și pe abilitățile tale.

Menține-te în stare alertă!

Un alt aspect care merge mână în mână cu evitarea distragerilor este acela de a te menține în permanență într-o stare alertă. Dar, atenția nu este singura care contează în momentul în care ești la volanul autoturismului. Este important să elimini orice factor perturbator care te-ar putea distrage sau afecta ca putere de reacție.

Dacă alcoolul este un mare impediment, pe care deja îl cunoști și de care orice șofer – mai experimentat sau mai puțin experimentat ar trebui să țină cont - conducerea în stare de somnolență duce la efecte similare, așa că înainte de a te urca la volanul mașinii, încearcă să dormi atât cât trebuie.

Ai ajuns la final! Sperăm că sfaturile noastre vor reprezenta un început promițător în aventura ta la volanul unei mașini și că vei încerca să fii prudent, să ții cont de regulile de circulație și să închei o asigurare auto, dar și un CASCO pentru ca tu să fii liniștit în momentul în care șofezi.