Sfaturi pentru șoferii începători. Sezonul de iarnă 2022: Cum să îți dotezi mașina corespunzător pe timpul sezonului rece

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 sep 2023, 00:55

Iată câteva sfaturi pentru șoferi, mai ales pentru persoanele începătoare, despre modul în care îți poți dota corespunzător mașina pentru sezonul rece.

Sursa: https://pixabay.com/

Cum îți poți dota mașina corespunzător pentru a trece cu brio peste sezonul rece

Pentru că tot a venit sezonul rece, iar vremea este schimbătoare de la o oră la alta, ideal ar fi să plecați la drum cu mașina utilată complet pentru iarnă și să nu fiți luați prin surprindere de eventualele precipitații, polei sau gheață.

Cum îți poți dota mașina corespunzător pentru iarna 2022

Odată cu venirea iernii toți șoferii trebuie să îți pregătească mașina corespunzător, cu toate dotările necesare, pentru a evita incidentele neplăcute atunci când conduceți. Pentru că în această perioadă gheața și poleiul sunt inevitabile, trebuie să aveți în vedere câteva achiziții importante.

Iată o serie de sfaturi pentru șoferi, mai ales pentru persoanele începătoare, despre modul în care vă puteți dota corespunzător mașina, astfel încât să puteți trece cu brio peste această iarnă.

Citește și: Cât vor costa parcările începând cu 1 ianuarie 2023! Adio tarife diferențiate pe zone

Cauciucurile de iarnă

Primul aspect pe care trebuie să îl luați în calcul atunci când pregătiți mașina pentru sezonul rece sunt anvelopele. Pe timpuri aveați voie să folosiți cauciucuri „all season”, dar acum sunteți obligați prin lege să aveți două tipuri de cauciucuri, atât pentru sezonul rece cât și pentru cel cald, altfel veți risca o amendă destul de mare.

Cauciucurile pentru iarnă sunt ușor de recunoscut, având desenat pe ele un fulg de nea, iar după ce le achiziționați va puteți duce la o vulcanizare autorizată să le monteze.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Lanțuri auto

Deși anvelopele sunt ideale pentru acest sezon, nu sunt suficiente pentru a vă oferi o siguranță 100%.

De aceea este ideal să aveți și lanțuri în caz că sunteți nevoit să mergeți pe un drum acoperit cu polei sau gheață. Acestea nu afectează cauciucurile, iar viteza de deplasare nu trebuie să depășească 50 de km/h.

Pentru că tot a venit sezonul rece, iar vremea este schimbătoare de la o oră la alta, ideal ar fi să plecați la drum cu mașina utilată complet.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Spray pentru dezghețarea geamurilor

O altă dotare, de preferat pentru toți șoferii auto, este un spray special pentru dezghețarea parbrizului, mai ales atunci când dimineața vă grăbiți să ajungeți la locul de muncă. Timpul este limitat, așa că trebuie să știți cum să-l valorificați, în așa fel încât să nu-l irosiți. Cu acest spray veți economisi câteva zeci de minute bune și veți reuși să ajungeți oriunde la timp. De asemenea, acesta funcționează la temperaturi de până la -55 de grade, iar eficiența maximă este la temperatura de -20 de grade.

Verificați bateria mașinii

Înainte să plecați la drum verificați și bateria mașinii. Important este să nu aibă urme de coroziune, iar daca credeți că aceasta nu va face față sezonului rece mai bine o schimbați.

Citește și: Șoferii care vor depăși limita de viteză se vor alege cu mașina confiscată. Permisul de conducere va fi și el suspendat pentru o jumătate de an

Schimbați lichidul de parbriz

Un lucru extrem de important este și schimbarea lichidului de parbriz.

Pe durata sezonului rece veți avea nevoie de un lichid de parbriz pentru iarnă, care să nu înghețe, așa că încercați să folosiți tot lichidul de parbriz și, atunci când recipientul mașinii este gol, să îl umpleți cu lichidul care rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.

De asemenea, atunci când sunteți pe cale să folosiți ștergătoarele, asigurați-vă că acestea nu sunt blocate/înghețate în loc. Dacă vreți să le folosiți și acestea nu se mișcă, riscați să stricați motorașul electric care le acționează.

Îndepărtați zăpada și gheața de pe geam cu ajutorul unei raclete de plastic înainte de a porni ștergătoarele.

Sursă: autodeal.ro