Sfaturi pentru somn: 6 pași pentru un somn mai bun!

Author: Bogdan Frațilă

Nu sunteți condamnat să vă întoarceți în fiecare noapte. Luați în considerare sfaturi simple pentru un somn mai bun!

Sursa: PixaBay

Nu sunteți condamnat să vă întoarceți în fiecare noapte. Luați în considerare sfaturi simple pentru un somn mai bun!

Nu sunteți condamnat să vă întoarceți în fiecare noapte. Luați în considerare sfaturi simple pentru un somn mai bun, de la stabilirea unui program de somn până la includerea activității fizice în rutina zilnică.
Mulți factori pot interfera cu un somn bun- de la stresul de la locul de muncă și responsabilitățile familiale până la boli. Nu e de mirare că un somn de calitate este uneori evaziv.
S-ar putea să nu puteți controla factorii care interferează cu somnul dumneavoastră. Cu toate acestea, puteți adopta obiceiuri care să încurajeze un somn mai bun. Începeți cu aceste sfaturi simple.

Nu sunteți condamnat să vă întoarceți în fiecare noapte. Luați în considerare sfaturi simple pentru un somn mai bun!
[Sursa: PixaBay]

1. Respectați un program de somn

Rezervați nu mai mult de opt ore pentru somn. Cantitatea de somn recomandată pentru un adult sănătos este de cel puțin șapte ore. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult de opt ore în pat pentru a fi bine odihniți. Mergeți la culcare și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri. A fi consecvent întărește ciclul somn-veghe al organismului dumneavoastră. Dacă nu adormiți în aproximativ 20 de minute după ce v-ați culcat, părăsiți dormitorul și faceți ceva relaxant. Citiți sau ascultați muzică liniștitoare. Întoarceți-vă în pat atunci când sunteți obosit. Repetați după cum este necesar, dar continuați să vă mențineți programul de somn și ora de trezire.

2. Fiți atenți la ceea ce mâncați și beți

Nu mergeți la culcare flămând sau îndopat. În special, evitați mesele grele sau mari în decurs de câteva ore înainte de culcare.

Disconfortul ar putea să vă țină treaz. Nicotina, cofeina și alcoolul merită, de asemenea, prudență. Efectele stimulatoare ale nicotinei și cofeinei durează câteva ore pentru a dispărea și pot interfera cu somnul. Și chiar dacă alcoolul vă poate face să vă simțiți somnoros la început, poate perturba somnul mai târziu în timpul nopții.

3. Creați un mediu odihnitor

Păstrați-vă camera răcoroasă, întunecată și liniștită. Expunerea la lumină seara ar putea face mai dificilă adormirea. Evitați utilizarea prelungită a ecranelor care emit lumină chiar înainte de culcare. Luați în considerare utilizarea de nuanțe de întunecare a camerei, dopuri pentru urechi, un ventilator sau alte dispozitive pentru a crea un mediu care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Efectuarea unor activități de calmare înainte de culcare, cum ar fi o baie sau folosirea unor tehnici de relaxare, ar putea favoriza un somn mai bun.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Nu sunteți condamnat să vă întoarceți în fiecare noapte. Luați în considerare sfaturi simple pentru un somn mai bun!
[Sursa: PixaBay]

4. Limitați siestele din timpul zilei

Somnul prelungit în timpul zilei poate interfera cu somnul de noapte. Limitați siestele la nu mai mult de o oră și evitați să trageți un pui de somn târziu în timpul zilei. Cu toate acestea, dacă lucrați noaptea, s-ar putea să aveți nevoie să trageți un pui de somn la sfârșitul zilei, înainte de muncă, pentru a vă ajuta să recuperați datoria de somn.

5. Includeți activitatea fizică în rutina dvs. zilnică

Activitatea fizică regulată poate promova un somn mai bun. Cu toate acestea, evitați să fiți activi prea aproape de ora de culcare. Petrecerea timpului în aer liber în fiecare zi ar putea fi și ea de ajutor.

6. Gestionați grijile

Încercați să vă rezolvați grijile sau preocupările înainte de culcare. Notează-ți ce te frământă și apoi pune-le deoparte pentru mâine. Gestionarea stresului ar putea fi de ajutor. Începeți cu elementele de bază, cum ar fi organizarea, stabilirea priorităților și delegarea sarcinilor. Meditația poate, de asemenea, să atenueze anxietatea.
Știți când să vă contactați furnizorul de servicii medicale
Aproape toată lumea are ocazional o noapte nedormită. Cu toate acestea, dacă aveți adesea probleme de somn, contactați furnizorul de asistență medicală. Identificarea și tratarea oricăror cauze subiacente vă poate ajuta să obțineți un somn mai bun pe care îl meritați.

Citește și: Somnul insuficient vă poate face să fiți irascibil. Iată ce trebuie să faceți

Citește și: Cum să-ți ajuți adolescentul să facă mișcare! Sfaturi practice

Citește și: Modul în care dormi poate provoca dureri de gât și de spate