Sfaturi practice pentru a-ti pastra sanatatea daca muncesti la birou

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 31 ian 2018, 17:15

Sanatatea si grija pentru a avea un stil de viata echilibrat ar trebui sa fie prioritatea noastra in orice moment, mai cu seama daca avem un stil de viata sedentar si ne petrecem mai bine de opt ore pe zi in fata unui computer.

Munca de birou ne poate afecta, asa ca trebuie sa facem mici ajustari in ceea ce priveste rutina zilnica si felul in care alegem sa ne comportam in timpul programului de serviciu. Daca si pentru tine e important sa iti protejezi organismul, ca sa nu ai de suferit mai tarziu, ti-am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute.

Alege-ti cu grija scaunul

Pozitia corpului in fata monitorului este unul din cele mai importante aspecte de care depinde sanatatea ta, daca ai o munca de birou. Scaunul poate fi principalul vinovat pentru durerile de spate ori de picioare sau poate deveni cel mai bun prieten al tau.

Un scaun de birou comod te va scuti de afectiunile osoase sau de cele musculare, asa ca acorda o atentie mai mare acestui detaliu important. Cum stii daca ai o pozitie corecta in fata calculatorului?

1. Atinge spatarul cu tot spatele! Ca sa nu te confrunti cu dureri la nivelul coloanei, asigura-te ca ai tot spatele lipit de spatar. Asta presupune sa stai tot timpul cu el drept, nicidecum lasat la un unghi de 45 de grade. O pozitie ideala ar presupune si atingerea solului cu ambele talpi, astfel incat intreg corpul tau sa imite forma cifrei 4.

2. Nu sta pe margine! Chiar daca ai tendinta asta, controleaza-ti corpul si incearca sa nu stai niciodata cu el pe marginea scaunului, chiar daca inaltimea ta pare ca nu ti-ar permite asta. Daca vei ignora acest sfat, vei pune presiune mai mare pe muschii picioarelor si mai putina de pe cei ai spatelui, nu vei permite plamanilor sa respire corect, fiind intinsi si vei comprima organele interne, din cauza coastelor. În timp, aceasta pozitie poate duce la ceea ce medicii numesc cifoza posturala, cunoscuta popular sub numele de cocoasa. O orteza pentru coloana ar putea sa te salveze de multe ore de fizioterapie sau chiar de bisturiu, daca o porti atunci cand stai la birou.

3. Nu mai sta picior peste picior! Desi poate parea o pozitie mult mai comoda, vei induce, daca stai asa, o tensiune musculara pe zona lombara, ceea ce va duce nu numai la dureri in aceasta parte a corpului, dar si o senzatie de greutate a picioarelor. Daca simti ca trebuie sa schimbi pozitia, mai bine ridica-te pentru cateva secunde de la birou si intinde bine musculatura corpului, revenind la forma ideala de care aminteam mai sus.

Poarta haine comode

Chiar daca iti place sa te apropii cat mai mult de definitia expresiei „la patru ace”, nu inseamna ca trebuie sa porti doar haine incomode ca sa fii eleganta. Din contra, poti gasi pe rafturile magazinelor sau online articole de imbracaminte din materiale care iti permit sa te simti foarte confortabil, desi e vorba de sacou si pantaloni la dunga. Acelasi principiu il poti aplica si atunci cand iti cauti incaltamintea potrivita pentru ca picioarele tale sa stea comod o zi intreaga.

Cu o pereche de ghete ieftine de dama poti gasi echilibrul perfect intre eleganta si lejeritate, ca sa nu ajungi acasa cu picioarele umflate, dupa o zi in care ai stat mai tot timpul la birou. Şi ca sa fii sigura ca picioarele tale se vor simti usoare, te poti rasfata, cand termini programul si te relaxezi acasa, cu o baie cu saruri in aromele tale preferate, care sa te linisteasca si sa te ajute sa ajungi mai usor pe taramul viselor si sa ai un somn adanc.

Nu uita de hidratarea constanta si de mesele regulate, dar nu foarte consistente, care sa te hraneasca asa cum trebuie si sa iti ofere aportul de energie de care ai nevoie pentru a da randament maxim.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.