Sfaturi și recomandări pentru sănătatea genunchilor tăi

Autor: Oana Picerea

Genunchii reprezintă cele mai mari articulații din corp. Întrucât aceștia au un rol atât de important în mobilitate și în susținerea greutății corporale, genunchii sunt predispuși la uzura în timp și la anumite afecțiuni si probleme.

Mai mult decât atât, faptul că genunchii sunt formați din numeroase părți mobile cum ar fi tendoane, mușchi, oase, cartilaj etc, înseamnă că aceștia au un risc mai mare si de accidentare sau lezare.

Chiar dacă uzura în timp nu poate fi evitată, poți efectua însă câteva schimbări în viață de zi cu zi pentru a reduce riscul de apariție a durerii, a rigidității sau a inflamației la nivelul genunchilor.

4 sfaturi și recomandări pentru genunchi mai sănătoși

Având în vedere că genunchii sunt esențiali pentru mobilitate, durerea sau rigiditatea acestora poate reduce semnificativ calitatea vieții și poate limita efectuarea anumitor activități.

Pentru a menține genunchii într-o condiție cât mai bună, poți lua în considerare următoarele sfaturi:

Menține o greutate corporala normală

De fiecare dată când te ridici în picioare sau când mergi, pui un nivel considerabil de stres pe articulațiile genunchilor. Dacă ești supraponderal sau obez, atunci există un risc mai mare de lezare a cartilajului și de apariție a durerii, printre multe altele.

Greutatea pe care genunchii trebuie să o susțină și stresul suportat sunt amplificate și mai mult atunci când vine vorba de urcarea sau coborârea scărilor. Ca urmare, ar trebui sa îți reduci greutatea corporală dacă ești supraponderal sau obez, această schimbare fiind benefică și pentru sănătatea generală, nu numai pentru genunchi.

Întărește mușchii din jurul genunchilor

Fie că este vorba de exerciții moderate sau de cele axate pe membrele inferioare, întărirea mușchilor din jurul genunchilor te va ajuta să reduci stresul pus pe articulații și să reduci probabilitatea de apariție a unei probleme sau accidentări.

În funcție de vârsta pe care o ai și de greutatea ta, personalul calificat al unei săli de fitness sau alți instructori personali vor putea să îți creeze un plan de activitate personalizat, care te va ajuta să obții mușchii puternici de care ai nevoie.

Nu ignora durerea apărută la nivelul genunchilor

Având în vedere că uzura în timp nu poate fi evitată, este recomandat să nu ignori potențiala prezență a durerii la nivelul genunchilor, deoarece unele probleme se pot agrava odată cu trecerea timpului.

Chiar dacă durerea poate fi asociata cu anumiți factori temporari, este indicat să te adresezi specialiștilor pentru a evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător, mai ales dacă disconfortul persistă sau există și alte simptome adiționale.

Dacă te afli în București, poți beneficia de tratamentul durerilor de genunchi la Centrokinetic, clinica specializată de ortopedie și recuperare medicală, sau poți să te interesezi de cea mai apropiată clinică din orașul tău.

Axează-te pe o dietă corespunzătoare

În funcție de alimentele consumate, efectul acestora asupra genunchilor poate fi pozitiv sau negativ.

Deoarece multe probleme apărute la genunchi sunt asociate cu inflamația, află că exista alimente și diete care pot amplificata nivelul acesteia, cum ar fi dieta bogată în carne, lactate, ouă și produse procesate.

Încearcă în schimb să te axezi pe alimente mult mai sănătoase și benefice genunchilor cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, fasolea și anumite tipuri de pește.

Mai mult decât atât, dieta sănătoasă și echilibrată te poate ajuta și la menținerea unei greutăți corporale normale, mai ales dacă este combinată și cu activități sau exerciții fizice.

Chiar dacă genunchii au un risc mai mare de accidentare sau de apariție a unor anumite afecțiuni, sfaturile de mai sus te pot ajuta să reduci acest risc și să îți menții o calitate cât mai bună a vieții.

Întrucât aceste sfaturi nu necesită schimbări drastice ale stilului de viață și pot fi combinate pentru un rezultat pozitiv și mai bun, integrarea acestora în viața de zi cu zi ar trebui să fie ușor de realizat și de menținut.