Sfaturi utile pentru intretinerea corecta a ochelarilor de vedere

Author: Oana Picerea

Ochelarii reprezinta una dintre cele mai vechi inventii cu scop medical. Totusi, raman in continuare la fel de utili. O pereche de ochelari de calitate nu este ieftina. Consultatia, ramele si lentilele costa. In plus, gasirea ochelarilor potriviti iti ia ceva timp. De aceea, este bine ca odata ce ti-ai cumparat o pereche, sa ai grija de ea cat mai bine. Exista multi factori care iti pot afecta ochelarii, de la particulele din aer la temperaturi extreme, accidente, stergere cu material impropriu sau prea agresiva, s.a. Ti-am pregatit o lista cu cele utile sfaturi pentru mentinerea ochelarilor in cea mai buna stare, astfel incat sa ii folosesti mult timp.

Curata ochelarii cu materiale potrivite

Inevitabil, ochelarii tai de calitate cumparati dintr-un magazin Lensa din Sibiu sau din alt magazin cu produse optice de calitate se vor murdari. Praful, murdaria din aer sau urmele de degete sau transpiratie pot lasa urme pe lentile si afecta aspectul ramelor. Trebuie sa cureti frecvent ochelarii daca vrei sa vezi bine cu ei. Inainte sa-i stergi, clateste-i cu apa. Orice particula ramasa poate zgaria cand treci cu carpa peste lentile.

Odata spalati, lasa-i sa se usuce bine, apoi sterge-i cu o laveta din microfibra sau piele de caprioara. Nu apela niciodata la servetele de hartie, carpe sau alte materiale cu textura abraziva. De asemenea, abtine-te cand primul impuls este sa folosesti tricoul. Pe langa faptul ca poate fi abraziv, poate avea murdarie care se transfera pe ochelari. 

Foloseste solutia potrivita

Nu folosi orice solutie de curatat pentru a sterge ochelarii. Unele solutii pot ataca sticla lentilelor sau ramele ori micile suruburi ale acesteia. Sunt periculoase in special substantele care contin amoniac, pentru ca acestea pot indeparta stratul superior al lentilelor. Exista solutii speciale pentru si iti recomandam sa le folosesti de fiecare data cand vrei sa cureti ochelarii. Daca nu ai solutie speciala pentru ochelari, foloseste apa si sapun.

Apuca ochelarii corespunzator

Cand iei ochelarii pentru a-i pune la nas sau vrei sa ii dai jos, apuca-i de saua nazala sau de ambele brate. Cand ii apuci de un singur brat pui presiune excesiva pe micile balamale si risti sa slabesti bratele. Daca ii pui pe masa, nu-i aseza cu lentilele in jos. Risti sa zgarii centrul optic, cu efecte negative semnificative la nivelul acuratetii vizuale. Atunci cand nu porti ochelarii este bine sa-i pastrezi in toc. Tocul are un design special, care contribuie la protejarea lentilelor si a structurii ochelarilor. In plus, astfel scazi riscul de a-i scapa pe jos sau de a te aseza pe ei.

Nu dormi cu ochelarii la loc

Se poate intampla sa adormi cu ochelarii la ochi, dar acest lucru nu te ajuta sa visezi mai clar. Dimpotriva, riscul de a-i strica se mareste. Cand dormi, te intorci pe o parte, iar bratele nu pot suporta o astfel de greutate. Urmarea este, deseori, un brat rupt si slabit sau chiar o lentila zgariata sau desprinsa. Cand simti ca te ia somnul, da-i jos, pentru a preveni accidentele.

Daca se strica, du-i la un atelier de optica

Oricat ai ingriji ochelarii, se poate intampla ca ei sa se strice. Un brat rupt, un surubel cazut sau o lentila desprinsa par usor de reparat si acasa. Insa adevarul este ca nu ai uneltele fine necesare pentru reparatii optice, nici indemanarea sau cunostintele unui profesionist. Mergi la un atelier de optica pentru reparatii. Chiar daca platesti, ochelarii vor fi ca noi si te vor tine mai mult.

Intretinerea ochelarilor de vedere te ajuta sa economisesti bani, timp si sa vezi bine. Tine cont de sfaturile pe care ti le-am prezentat.