Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare cu vin pe 9 martie

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 08 mar 2024, 14:54

Ce traditii trebuie sa se respecte in ziua Sfintilor 40 de mucenici

Sursa: crestin ortodox

Pe data de 9 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Sfinților 40 de Mucenici. O tradiție specifică acestei zile constă în pregătirea celei mai delicioase rețete de mucenici de către gospodine.

Cu ocazia acestei sărbători, se practică și obiceiul ca bărbații să consume 44 de pahare de vin, în semn de omagiu și recunoaștere față de acești sfinți mucenici.

Citește și: Sărbătoare mare în ziua de 16 februarie 2024: Rugăciunea ce alungă supărările atunci când este rostită

Sfinții 40 de Mucenici

Așadar, pe lângă aspectul culinar festiv, consumul acestor 44 de pahare de vin reprezintă o trăsătură distinctivă a celebrării Sfinților 40 de Mucenici în calendarul ortodox.

Sfinții 40 de Mucenici reprezentau o grupare de soldați creștini, aflați în cadrul Legiunii a XII-a Fulminată din regiunea Armeniei, în perioada domniei împăratului Licinus (308-324), un conducător notoriu pentru prigoana pe care o îndrepta împotriva creștinilor.

Acești mucenici, de origine română, constituiau un amestec etnic divers, incluzând atât români, cât și greci și armeni în rândurile lor.

Acești martiri nu și-au dorit deloc să aducă închinare idolilor și au mărturisit public credința lor în Hristos, ceea ce a stârnit nemulțumirea guvernatorului vremii, Agricola.

Acesta a emis un decret prin care au fost arestați și supuși unor torturi cumplite. În final, acești soldați creștini au fost condamnați la o moarte brutală, fiind aruncați în lacul Sevastiei pentru a îngheța.

Ce traditii trebuie sa se respecte pe data de 9 martie
[Sursa: doxologia]

Citește și: Calendar ortodox pentru ziua de 24 ianuarie 2024: Sfânta ce a fugit de căsătorie în căutarea lui Dumnezeu

Tradiții și superstiții de Sfinții 40 de Mucenici

Conform tradiției creștine, se spune că în ziua dedicată mucenicilor, bărbații ar trebui să consume 40 de pahare de vin. Această practică simbolizează sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici în Sevastia.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pentru cei care nu pot să consume toate cele 40 de pahare, este indicat să guste puțin vin în această zi sau să fie stropiți simbolic cu acest lichid sacru, reprezentând atât sângele martirilor, cât și o sursă de putere pentru întregul an de muncă ce urmează.

Această tradiție marchează o adâncă conexiune spirituală și simbolică între sacrificiul mucenicilor și ritualul vinului în cadrul sărbătorii.

Sărbătoarea creștină dedicată Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a integrat în tradiția românească, intersectându-se cu debutul anului agricol tradițional și dând naștere unei sărbători specifice, cunoscută sub numele de Mucenici sau Macinici.

Această zi a martirilor a devenit asemănătoare cu încheierea perioadei cunoscute sub denumirea de "zilele babelor" și, simultan, semnalizează debutul zilelor denumite "moșii", reprezentând perioada de început a zilelor calde în calendarul tradițional.

Această cifră nu se referă la intervalul de timp cuprins între 9 martie și 23 aprilie, perioadă în care are loc celebrarea Sfântului Mucenic Gheorghe.

Gospodinele se ocupă de pregătirea mucenicilor, aceștia fiind modelați în forma unui opt și fierți în apă îndulcită cu miere, iar apoi presărați cu miez de nucă.

Conform tradiției, este important să nu ne supărăm pe nimeni în această zi și să nu fim dușmănoși cu nicio persoană. Consecințele pot fi neplăcute, ba chiar pot aduce o perioadă plină de probleme. De asemenea, tradiția mai precizează că este indicat să nu împrumutăm bani sau să cerem bani în această zi. Respectarea acestor obiceiuri este benefică pentru evitarea evenimentelor neplăcute și menținerea armoniei în viața de zi cu zi.

În această zi, este recomandat să se evite spălarea rufelor, activitățile de cusut și munca în gospodărie sau în casă. Se respectă obiceiul de a nu desfășura aceste sarcini, permițând astfel o pauză de la responsabilitățile casnice și gospodărești.