Sfinții Constantin și Elena 2021. Ce se face ASTĂZI, în ajun de sărbătoare, pentru sănătate

Autor: Ana Dinu
Ce trebuie să faci in ajun de sărbătoare pentru sănătate?
Sursa: PixaBay

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 mai. Biserica Ortodoxă îi sărbătorește în această zi pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Credincioșii îi prăznuiesc, vineri pe 21 mai, pe Sfinții Constantin și Elena. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. 

Cine au fost Constantin și Elena

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus născut în 272/274 și decedat în mai 324, este cunoscut și sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu și a lui Liciniu.

Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, care avea inscripționat: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”. Pe timpul nopții, în vis, i s-a arătat însuși Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fi protector în flăcările bătăliei. Constantin cel Mare a procedat asemenea cum i s-a arătat în vis și a câștigat bătălia.

Flavia Iulia Helena a trăit în perioada 248-329, a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru piosenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, ea fiind cea care a găsit moaștele Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășițelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era în pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe colină unde erau trei cruci.

Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.  

Citeste si: Sf. Constantin si Elena. Rugaciune pentru sanatate catre sfintii parinti

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce trebuie să faci în ajun de sărbătoare pentru sănătate

În ajun de Constantin și Elena, pe 20 mai, o tradiție extrem de importantă este să aduceți bujori în casă. Tradiția spune că trebuie să se aducă în casă măcar trei bujori îmbobociți pentru sănătate, unul dintre membrii familiei trebuie să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri.

În această zi de sărbătoare cu cruce roșie, oamenii de la sat nu merg la muncile câmpului pentru a evita pagubele. De asemenea, nu se mai seamănă porumb, ovăz și mei. Ziua este cunoscută și ca ziua lui ”Constantin Graur”, iar cei care au vii nu muncesc pentru ca graurii să nu le distruga podgoriile. 

Gospodinele stropesc casa și lucrurile cu aghiasmă și aprind tămâie. Din bătrâni se spune că, astfel, spiritele rele nu intră în casă.

Tot în această zi, la sate se face foc mare și oamenii se așază în jurul lui pentru a fi feriți de Necuratul. 

O altă tradiție este număratul banilor. Pentru ca sporul să se adune în casă, bărbatul trebuie să noteze seria bacnotelor cheltuite în fiecare zi. Se pune că, astfel, banul rămâne în casă și nu se înstrăinează.

Citeste si: Sf. Constantin si Elena, obiceiuri si superstitii. Ce nu ai voie sa faci in ziua sfanta