Sfinții Mihail şi Gavriil la catolici 2022. Când sărbătoresc catolicii sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Rugăciunea care trebuie rostită în această zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 aug 2023, 02:45

Sărbătoare celebrată de creștin ortodocși și greco-catolici

Sursa: doxologia.ro

Creștini ortodocșii și greco-catolicii îi celebrează la data de 8 noiembrie pe Sfinții Mihail și Gavril.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt trecuți în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, având o mare importanță pentru aceștia și pentru greco-catolici, fiind o sărbătoare celebrată în fiecare an.

Citeste si: Pe 8 noiembrie 2022 sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil. Mesaje de Mihail și Gavriil pe care să le trimiți celor care își serbează onomastica

Greco-catolicii îi celebrează pe Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an, în calendarul creștin ortodox ziua de 8 noiembrie este trecută cu cruce roșie și pică într-o zi de marți. Această sărbătoare este celebrată de creștin ortodocși și greco-catolici, Sfinții Mihail și Gavriil fiind considerați conducătorii îngerilor şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Arhanghelul Gavriil este considerat vestitorul veștilor bune deoarece acesta i-a anunțat pe Ana și Ioachim de nașterea Sfintei Fecioare Maria.

Tot Gavril a anunțat-o și pe Fecioara Maria de faptul că aceasta îl va naște pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Mihail este unul dintre îngerii păzitori ce au luptat cu cei răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Sfântul Mihail este cunoscut în popor fiind cel ce ia sufletele oamenilor și se spune că acesta stă la capul bolnavilor, dacă aceștia vor pleca la cele veșnice și la picioarele acestora dacă se vor însănătoși.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce e bine să dai de pomană pe 8 noiembrie

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem

și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnu­lui voința slabă și dorirea lipsită de vla­gă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cu­getele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copii­lor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei po­căințe, întristarea cea nefățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le chel­tuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndrep­tarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplăcutele fapte ale milostivirii.

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile aces­tui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apă­rare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, ca păziți fiind prin tine, fără m­piedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nos­tru Domn și Stăpân, și căzând cu la­crimi la picioarele Lui, cuprinși de bucu­rie și umilin a sa strigăm: slava Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pen­tru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimi­te pe îngerii Tăi ca să slujească mân­tuirii noastre! Amin!

Citeste si: Calendar Ortodox 8 noiembrie 2022: Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoare cu cruce roșie! Ce activități sunt interzise de Biserică marți, în ziua Sf Arhangheli

Surse: doxologia.ro, dcnews.ro