Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți azi, 30 ianuarie 2024, în calendarul ortodox! Ce nu este bine să faci în această zi cu cruce roșie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 ian 2024, 09:29

Sărbătoare cu cruce roșie la sfârșitul lunii ianuarie 2024

Sursa: glasulcetatii.ro

Sfinții Trei Ierarhi sunt pomeniți la sfârșitul lunii ianuarie, iar această zi este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.

Astăzi, 30 ianuarie 2024, în calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, mai exact pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, iar data la care are loc această sărbătoare este trecută în calendarul creștin-Ortodox cu o cruce roșie. Iată care este rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această zi sfântă.

Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi în 2024

Sfinții Trei Ierarhi au trăit în care Biserica se confrunta cu abaterile oamenilor de la credința față de Dumnezeu, după persecuțiile teribile ce au fost inițiate de către împărații romani. Ziua în care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, mai exact 30 ianuarie 2024, le aduce aminte credincioșilor de unitatea ce trebuie să existe în comunitate, oferind ca exemplu lupta celor trei sfinți pentru protejarea credinței.

La data de 30 ianuarie sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi, mai exact Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, zi ce este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Primele neînțelegeri pe care oamenii le-au avut cu privire la cei trei sfinți a fost legată de importanța acestora, credincioșii certându-se adesea cu privire la sfântul ce are o importanță mai mare asupra credinței.

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste neînțelegeri i-au făcut pe credincioși să se dezbine, alegând fiecare câte un sfânt pe care să îl urmeze, motiv pentru care cei trei au decis să se prezinte în fața unui arhiereu înțelept, explicând că între ei nu există niciun fel de conflict și tot ce își doresc este să aducă lumea împreună, nu să îi dezbine. Cei trei au venit și cu o rezolvare, spunându-i arhiereului să facă un praznic special pentru toți trei, în care credincioșii să celebreze unitatea pentru credință.

Arhiereul a decis să se conformeze spuselor celor trei sfinți, alegând să prăznuiască o zi în care chemarea călugărească a Sfântului Vasile cel Mare, înalta teologie a Sfântului Grigorie Teologul și evanghelia practică a Sfântului Ioan Gură de Aur să fie celebrate împreună, pentru a îi uni pe credincioșii ce s-au dezbinat.

Rugăciunea către Sfinții Trei Ierarhi

„Sfinţilor Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înţelepte – stâlp al credinţei, Grigorie prealuminate- minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinţei, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri

de cumpănă pentru a descoperi credinţa cea adevărată, primiţi această smerită rugăciune pe care o înălţăm către voi, sfinţilor. Dăruiţi-ne nouă, păcătoşilor, adevărata cunoaştere şi învăţaţi-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creştin. Sârguiţi-vă, sfinţilor, să-i scoateţi pe credincioşi din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociţi cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înţelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugaţi-vă, sfinţilor, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus. Fiţi alături de noi, Sfinţilor Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte, ca şi noi să ne împărtăşim de fericirea cea veşnică. Amin!”