Creștinii de pretutindeni se pregătesc pentru ziua de 9 martie, atunci când sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Tradiția românească presupune prepararea mucenicilor, cunoscuți și sub denumirile de Sfinți, Sfințișori, Brădoşi, Măcinici. În funcție de regiunea României, aceștia se gătesc în moduri diferite, existând astfel rețeta muntenească și cea moldovenească. Maica Ecaterina a împărtășit rețeta muntenească „de dulce” a mucenicilor.
Sfințișorii muntenești „de dulce” ai Maicii Ecaterina
Rețeta de mucenici muntenești presupune fierberea aluatului în forma cifrei 8 în apă cu scorțișoară, zahăr și nucă, în timp ce rețeta de mucenici moldovenești presupune coacerea aluatului și presărarea pe deasupra a nucilor mărunțite. Mucenicii sunt pregătiți în toate gospodăriile la data de 9 martie, când sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, iar aceasta este rețeta Maicii Ecaterina.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 2 ouă
- 100 de mililitri de lapte
- 300 de grame de făină
Citește și: Rețetă de mucenici muntenești cu nucă
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Pentru sirop:
- 2 litri de apă
- 3 litri de lapte dulce
- coajă de lămâie și portocală
- esență de rom și vanilie
- un băț de scorțișoară
- o linguriță de sare
- 300 de grame de zahăr
Mod de preparare:
Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru pregătirea sfințișorii muntenești „de dulce” ai Maicii Ecaterina este să batem cele două ouă cu puțină sare, după care adăugăm puțin lapte. Acest aluat nu trebuie lăsat la dospit, fiind preparat special pentru a fi pus la fiert. Peste ouă și lapte vom adăuga încet și făina, pe care o amestecăm până se încorporează în compoziție.
Persoanele care țin post în această perioadă pot înlocui laptele și ouăle din aluat cu apă.
Urmează să pregătim acum siropul pentru sfințișorii muntenești „de dulce” ai Maicii Ecaterina. Vom pune la fiert o oală cu 2 litri de apă, peste care adăugăm puțină sare și un băț de scorțișoară.
Atunci când am terminat de format fiecare mucenic îi vom adăuga peste siropul pus la fiert. Se lasă la fiert timp de 15 minute, în timp ce oala este acoperită cu un capac, după care adăugăm laptele.Atunci când mucenicii sunt aproape fierți vom adăuga și zahărul, coaja de lămâie, coaja de portocală, esență de rom și vanilie și o lăsăm sa dea în clocot. Mucenicii sunt gata atunci când se ridică deasupra, moment în care punem și nuca măcinată, potrivit trinitas.tv .